Uusia vientitodistuksia ja käyttökoulutusta eCert-järjestelmään

27. elokuuta 2020

Eläinlääkintötodistusten hallinnointiin ja myöntämiseen käytettävä eCert-järjestelmä täydentyy uusilla todistuksilla. Käyttökoulutusta on saatavilla verkkokoulutustallenteena.

Ecert on sähköinen järjestelmä, jolla Ruokavirasto hallinnoi niitä vientiin käytettäviä eläinlääkintötodistuksia, jotka eivät ole TRACES-järjestelmässä. Järjestelmän avulla viejä voi täyttää todistukset sähköisesti ja lähettää ne varmennettavaksi virkaeläinlääkärille.

Brasilian ja Singaporen todistuksia otetaan käyttöön ensimmäisinä

Ensimmäiseksi eCertissä otetaan käyttöön Brasilian-viennissä käytettävä maitotuotteiden todistus sekä Singaporen-viennissä käytettävät kuorimunien, siipikarjanlihan ja munatuotteiden todistukset. Näiden todistusten arvioidaan tulevan käyttöön syyskuun alkupuolella.

Muita eläinlääkintötodistuksia siirretään järjestelmään vaiheittain loppuvuoden 2020 ja alkuvuoden 2021 aikana. Kun todistus on siirretty eCert-järjestelmään, Ruokavirastosta tilattuja vanhoja turvapaperitodistuksia ei voi enää käyttää. Ecert-todistukset tulostetaan normaalille kopiopaperille, jos kohdemaan kanssa ei ole erikseen sovittu turvapaperin käytöstä. Ecert-todistusten tulostuksessa käytettävät turvapaperit tilataan Ruokavirastosta ja niitä voidaan jatkossa käyttää pohjana kaikkiin turvapaperimallisiin eCert-todistuksiin.

Tutustu verkkokoulutuksen tallenteeseen ja materiaaleihin

Järjestelmää käyttäville viejille ja valvojille järjestettiin kesäkuussa kohdennettu verkkokoulutus, jonka tallenne ja materiaalit löytyvät nyt Ruokaviraston verkkosivulta avoimesti katsottavissa.

Viejien kannattaa käynnistää eCert-käyttöoikeuksien haku Suomi.fi-palvelun kautta. Valvojat hakevat eCert-järjestelmän käyttöoikeutta Pääsynhallinnan (PAHA) kautta. Ohjeet käyttöoikeuksien hakemiseen sisältyvät koulutusmateriaaliin.

Lisätietoa: