Vientivalmiusohjelma

Yritys, joka vie säännöllisesti ja useita vientieriä vuodessa, voi hakea Ruokaviraston luomuvalvonnan vientivalmiusohjelman asiakkaaksi. Vientivalmiusohjelmaan ilmoittautuminen on toimijalle vapaaehtoista. Toimijan etuna on, että vientitodistuksen käsittelyaika nopeutuu Ruokavirastossa, koska vientierää varten toimitetaan ainoastaan kaupalliset asiakirjat ja erän kuljetusasiakirjat.   

Miten voin ilmoittautua vientivalmiusohjelmaan?

Yritys, joka haluaa ilmoittautua luomuvalvonnan vientivalmiusohjelmaan, sen luomutoiminnat ja vientiluomutuotteet auditoidaan ennen ohjelmaan hyväksymistä. Vientivalmiusauditoinnissa tarkastetaan toimijan edellytykset luomutuotteiden vientiin.

Auditoinnissa tarkastetaan kaikki vientituotteet, niiden jäljitettävyys ja tuotantoprosessit sekä muut vientiin liittyvät asiakirjat. Auditoinnin tarkoituksena on varmistua, että toimijan valmistamat ja tai myymät vientituotteet täyttävät EU:n luomusäädösten vaatimukset. Auditointi tehdään pääasiallisesti etätarkastuksena.

Hyväksytyn auditoinnin seurauksena toimija ja vientituotteet merkitään Ruokaviraston vientivalmiusohjelmaan.

Toimija auditoidaan aina uudestaan joka 40:nen vientitodistuksen myöntämisen jälkeen tai vähintään kerran vuodessa. Jos toimija haluaa täydentää tuotelistaa vietävistä tuotteista, tulee uusi tuote auditoida ennen vientitodistuksen kirjoittamista.

Ruokaviraston luomuvalvonta voi tarvittaessa tehdä jo myönnetylle vientitodistukselle jälkitarkastuksen joko pyytämällä asiakirjat toimistotarkastukseen tai tarkastamalla ne varsinaisella luomutarkastuksella.

Vientitodistuksen tilaus vientivalmiusohjelmassa

Tilaa vientitodistus lähettämällä

sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@ruokavirasto.fi

Liitä tilaukseesi vientierään liittyvät asiakirjat:

  • myyntilasku, kuljetus- ja saateasiakirjat

Lisätietoa luomuvientitodistuksesta: luomuelintarvike@ruokavirasto.fi

Hinta: katso hinnasto 

Sivu on viimeksi päivitetty 30.4.2021