Afrikkalaisen sikaruton uhka on ajankohtainen

20. kesäkuuta 2019

Afrikkalaisen sikaruton epidemia jatkuu Euroopassa. Tilanne on erityisen vakava Romaniassa, mutta tautia esiintyy lisäksi kaikissa Baltian maissa, Puolassa, Unkarissa, Bulgariassa, Belgiassa ja Italian Sardiniassa sekä EU:n ulkopuolella mm. Venäjällä, Ukrainassa ja Moldovassa. Afrikkalainen sikarutto on levinnyt tänä vuonna voimakkaasti Aasiassa. Kiinan huolestuttavan tilanteen lisäksi tautia on todettu Mongoliassa, Vietnamissa, Kambodsassa ja Pohjois-Koreassa.

Eläinlääkäreitä pyydetään muistuttamaan tuottajia sikaloiden tautisuojauksesta ja toimimaan itse hyvän hygienian esimerkkeinä. Olisi myös hyvä muistuttaa tuottajia taudin oireista ja epäilystä: afrikkalaisen sikaruton oireet voivat olla hyvin moninaisia ja vain osalla sikoja ja mahdollisesta epäilystä tulisi ilmoittaa viipymättä virkaeläinlääkärille.

Ruokaviraston tuottamat ASF-infovideot tuottajille, metsästäjille, matkailijoille, luonnossa liikkujille ja eläinlääkäreille ovat katsottavissa nettisivuillamme ja Youtubessa. Videot on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi ja matkailijavideo lisäksi tekstitettynä englanniksi ja venäjäksi. Nettisivuillamme on paljon tietoa ja esitteitä taudista. Jakakaa tietoa niistä eteenpäin asiakkaillenne ja muille yhteystahoille. Pidetään tauti poissa Suomesta!

Lue lisää:

www.ruokavirasto.fi/asf