Hevosrokotteet

Hevosen rokotussuositus

Hevosen rokottamista ei suositella heti fyysisen rasituksen tai kuljetuksen jälkeen. Rokottamisen jälkeen hevosen voimakasta rasittamista tulisi välttää 2–3 päivän ajan. Maternaaliset vasta-aineet voivat häiritä rokotesuojan muodostumista alle 6 kuukauden ikäisillä varsoilla.
Alla viitteellinen hevosen rokotusohjelma, rokotteita annettaessa tulee kuitenkin aina ensisijaisesti noudattaa kunkin valmisteen valmisteyhteenvedossa annettuja ohjeita sekä aikatauluja.

Hevosrokotteiden suositukset hevosen iän mukaan
Rokote Hevosen ikä       Tehosterokotukset
  5–6kk 6-7kk 1v 1,5v  
Hevosinfluenssa+tetanus (a x x      
Hevosinfluenssa (b     x   0,5–1 vuoden välein
Tetanus (c       x 2 vuoden välein tai harvemmin


a) Yhdistelmärokotetta on syytä käyttää, kun myös tetanussuojaa on tarvetta vahvistaa. 

b) Nuorille hevosille suositellaan tehosterokotuksia hevosinfluenssaa vastaan 1/2 vuoden välein 4 vuoden ikään saakka ja sen jälkeen vähintään vuosittain. Kilpailevien hevosten haltijoiden tulee varmistaa rokotusvaatimukset kilpailun järjestäjältä. Epideemisissä tilanteissa, joissa on erityinen sairastumisriski, voidaan antaa ylimääräinen tehosterokotus.  

c) Tetanusrokote voidaan antaa loukkaantuneille eläimille samanaikaisesti tetanus-seerumin kanssa (simultaanirokotus). Injektiot annetaan eri kohtiin.

Hevosinfluenssa

Jos tammat on rokotettu säännöllisesti hevosinfluenssaa vastaan, varsojen rokottaminen hevosinfluenssaa vastaan aloitetaan vasta 5–6 kuukauden iässä tai myöhemmin. Jos varsa rokotetaan ennen kuin maternaaliset vasta-aineet ovat hävinneet, jää aikaansaatu immuunivaste usein puutteelliseksi vasta-aineiden aiheuttaman interferenssin takia.

Perusimmunisoinnin jälkeen tehosteena käytetään hevosinfluenssarokotteita, joissa ei ole tetanustoksoidia. Hyvän immuunisuojan säilyttämiseksi hevoset olisi rokotettava kaksi kertaa vuodessa vuoden iästä lähtien. Kovassa infektiopaineessa tehosteita voidaan joutua antamaan useamminkin. Hevoset voidaan rokottaa myös hevosinfluenssa-tetanus sekä hevosinfluenssa-herpesvirus yhdistelmärokotteilla.

Tetanus (jäykkäkouristus)

Tetanusrokote

Perusimmunisointi suoritetaan joko tetanusta sisältävillä yhdistelmärokotteilla tai pelkällä tetanusrokotteella 5–6 kuukauden iässä (2 kertaa 4–8 viikon välein). Ensimmäinen tehoste annetaan 1 1/2 vuoden iässä ja sen jälkeen kahden vuoden välein tai harvemmin. 
Tehosteet annetaan joko yhdistelmärokotteella tai pelkällä tetanusrokotteella tehostetarpeen mukaan.

Tetanusseerumi

Tetanusseerumi on tarkoitettu eläinten suojaamiseen jäykkäkouristukselta traumojen tai kirurgisten operaatioiden yhteydessä. Passiivinen immuniteetti saadaan aikaan antamalla tetanusvasta-aineita. Suojan kesto on 2–3 viikkoa. Tetanusseerumia voidaan käyttää profylaktisesti loukkaantuneille eläimille.

Yhdistelmärokotteet

Hevosia voidaan rokottaa myös hevosinfluenssa-tetanus yhdistelmärokotteella. Tätä suositellaan käytettävän erityisesti hevosen rokotusohjelman alussa 6 kuukauden iässä, jolloin halutaan saada aikaan suojaa sekä tetanusta että hevosinfluenssaa vastaan. 
Yhdistelmärokotteita kannattaa käyttää hevosinfluenssa-tehosterokotteina vain silloin, kun samalla on annettava tetanustehoste.


Herpes

Hevosen herpesvirusten 1 ja 4 aiheuttamien hengitystieoireiden ja EHV-1:n aiheuttamien aborttien vähentämiseen.

 

Botulismi

Hevoset voidaan rokottaa Clostridium botulinum tyyppi B -bakteerin aiheuttamaa botulismia vastaan. Valmisteen teho ja merkitys Suomen oloissa on epävarma, koska Clostridium botulinumin eri tyyppien esiintyminen maaperässämme tunnetaan toistaiseksi huonosti ja B-tyypin toksoidin antamaa suojaa muita tyyppejä vastaan ei ole tutkittu. Aikuisten hevosten botulismin ja varsojen shaker foal -syndrooman esiintyvyyttä Suomessa ei tunneta riittävästi.

Tällä hetkellä Suomessa ei ole saatavilla myyntiluvallista botuliinirokotetta, vaan tarvittaessa rokotteelle on haettava Fimealta erityislupaa.


Rabies

Rabiestartunta leviää lähes yksinomaan raivotautisen nisäkkään pureman välityksellä. Rokottamalla hevoset ennaltaehkäistään infektio ja taudin mahdollinen leviäminen ihmiseen. Rabiesrokotusta suositellaan hevosille, jotka tuodaan/viedään maihin, joissa rabies on endeeminen.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.3.2024