8 Rehun käyttöä koskevat rajoitus- ja kieltolauseet

Etiketin laatijan tulee aina tarkistaa vaadittavat varoituslauseet voimassa olevasta lainsäädännöstä. Esimerkkejä yleisimmistä rajoituksista ja kielloista, jotka liittyvät tiettyjä rehuaineita tai lisäaineita sisältävien rehujen merkintöihin, on lueteltu alla.

Käsitelty eläinvalkuainen

Käsitellyn eläinvalkuaisen ja sitä sisältävien rehuseosten etiketeissä on oltava selkeä merkintä siitä, että rehuaine on eläinperästä tai että rehuseos sisältää eläinvalkuaista sekä tietyt varoituslauseet liittyen siihen, mille eläimille niitä ei saa syöttää.

Käsiteltyjen eläinvalkuaisten/rehuaineiden etiketissä on mainittava:

  • ”Eläinperäistä dikalsiumfosfaattia/trikalsiumfosfaattia – ei saa käyttää märehtijöiden rehussa”

  • ”Muista kuin märehtijöistä saatuja verituotteita – ei saa käyttää märehtijöiden rehussa”

  • ”Kalajauhoa – ei saa käyttää märehtijöiden rehussa, lukuun ottamatta vieroittamattomia märehtijöitä”.

Kalajauhoa, eläinperäistä di- tai trikalsiumfosfaattia ja muista kuin märehtijöistä saatuja verituotteita sisältävän rehuseoksen etiketissä on selkeästi mainittava ”Sisältää kalajauhoa/eläinperäistä di- tai trikalsiumfosfaattia/muista kuin märehtijöistä saatuja verituotteita – ei saa syöttää märehtijöille”.

Kalajauhoa sisältävien märehtijöiden juottorehujen merkinnöissä on oltava merkintä ”Sisältää kalajauhoa – ei saa syöttää muille märehtijöille kuin vieroittamattomille märehtijöille”.

Kasvatetuista hyönteisistä, sikaeläimistä tai siipikarjasta saadun käsitellyn eläinvalkuaisen (rehuaineen) etiketissä ja saateasiakirjassa on oltava merkintä alla olevan taulukon mukaan ”Käsiteltyä eläinvalkuaista, joka on saatu … [ensimmäisessä sarakkeessa luetellut tuotantoeläimet] - ei saa käyttää tuotantoeläinten rehussa lukuun ottamatta … [toisessa sarakkeessa luetellut tuotantoeläimet].

Kasvatetuista hyönteisistä, sikaeläimistä tai siipikarjasta saatua käsiteltyä eläinvalkuaista sisältävän rehuseoksen etiketissä on oltava merkintä alla olevan taulukon mukaan ”Sisältää käsiteltyä eläinvalkuaista, joka on saatu … [ensimmäisessä sarakkeessa luetellut tuotantoeläimet] - ei saa syöttää tuotantoeläimille lukuun ottamatta … [toisessa sarakkeessa luetellut tuotantoeläimet].

Tuotantoeläimet, joista käsitelty eläinvalkuainen on saatu

Tuotantoeläimet, joille käsiteltyä eläinvalkuaista voidaan syöttää

Kasvatetut hyönteiset

Vesiviljelyeläimet, turkiseläimet

sikaeläimet, siipikarja

Sikaeläimet

Vesiviljelyeläimet, turkiseläimet, siipikarja

Siipikarja

Vesiviljelyeläimet, turkiseläimet, sikaeläimet

Vesiviljelyeläimille tarkoitetun rehuseoksen, joka sisältää muista kuin märehtijöistä saatua käsiteltyä eläinvalkuaista (lukuun ottamatta kalajauhoa ja kasvatetuista hyönteisistä saatua käsiteltyä eläinvalkuaista), pakkauksessa on oltava selkeä merkintä Sisältää muista kuin märehtijöistä saatua käsiteltyä eläinvalkuaista – ei saa syöttää tuotantoeläimille, lukuun ottamatta vesiviljelyeläimiä ja turkiseläimiä”.

 

Eläinperäiset sivutuotteet

Rehuksi käytettävien eläimistä saatavien sivutuotteiden kuljetusajoneuvoon, säiliöön tai pakkaukseen sekä rahtikirjaan on merkittävä sivutuoteluokka sekä tuotteen kuvaus.
Sivutuoteluokat määritellään sivutuoteasetuksessa.

  • Luokan 3 kuljetuksissa käytetään merkintää ”ei ihmisravinnoksi” (esim. herajauho vasikoille tai kuljetettaessa sivutuotteita teurastamolta lemmikkieläinten ruokia valmistavaan laitokseen).

  • Luokan 2 sivutuotteiden kuljetuksissa tulee ilmetä, mille eläinryhmälle sivutuotteet ovat tarkoitetut, esim. ”turkiseläinten ruokintaan” (esim. hapotettujen sivutuotteiden kuljetus teurastamosta rehusekoittamoon) tai ”tarhakoirien ruokintaan” (esim. kuljetettaessa luokan 2 sivutuotteita teurastamosta tilarehustamoksi hyväksytylle koiratarhalle).

  • Valmiiden raakana (käsittelemättömänä) myytävien sivutuotteista valmistettujen lemmikkieläinten ruokien vähittäismyyntipakkauksessa on oltava merkintä ”Käytä ainoastaan lemmikkieläinten ruoaksi. Pidä erillään elintarvikkeista. Pese kädet ja puhdista työkalut, välineet ja pinnat tämän tuotteen käsittelyn jälkeen”.

 

Rehun lisäaineet

Kun rehu sisältää lisäaineita, on kunkin lisätyn lisäaineen osalta tarkistettava lisäaineen hyväksymisasetuksen liitteessä mahdollisesti esitetyt erityismääräykset/muut säännökset.

Esimerkkejä rehun lisäaineiden hyväksymisasetusten liitteissä esitetyistä muista määräyksistä/säännöksistä:

  • Teknologisten lisäaineiden luokka (1), funktionaalinen ryhmä säilöntäaineet (a):
    Kaliumdiformiaattivalmiste (1a237a): ”Samanaikaista käyttöä sallittuina enimmäisannoksina muiden orgaanisten happojen kanssa ei suositella”. (Huom! Lisäaineen hyväksynnässä on myös muita ehtoja, joita tässä ei ole mainittu.)

  • Ravitsemuksellisten lisäaineiden luokka (3), funktionaalinen ryhmä ”vitamiinit, provitamiinit ja kemiallisesti tarkkaan määritellyt aineet, joilla on samankaltainen vaikutus” (a), alaluokitus D-vitamiini:
    25-hydroksikolekalsiferoli (3a670a): ”D2-vitamiinin samanaikainen käyttö ei ole sallittu”.

  • Ravitsemuksellisten lisäaineiden luokka (3), funktionaalinen ryhmä hivenaineet (b):
    Dikuparikloriditrihydroksidi (3b409) pakkausmerkinnöissä on oltava seuraavat tiedot:
    • Lampaan rehun osalta, jos rehun kuparipitoisuus on yli 10 mg/kg: ”Tämän rehun kuparimäärä saattaa tietyillä lammasroduilla aiheuttaa myrkytyksen”.
    • Märehtimään alkaneiden nautojen osalta, jos rehun kuparipitoisuus on alle 20 mg/kg: ”Tämän rehun kuparimäärä saattaa aiheuttaa kuparin puutosta karjalla, joka laiduntaa runsaasti molybdeeniä tai rikkiä sisältävillä niityillä”.

  • Kokkidiostaatit ja histomonostaatit –lisäaineluokka (5):
    Lasalosidi-natrium A 15 g/100g (Avatec 150 G) (5 1 763):
    ”Käyttö kielletty vähintään 5 vrk ennen teurastusta”. Käyttöohjeessa on oltava merkintä: ”Vaarallista hevoseläimille”, ”Rehu sisältää ionoforin: samanaikainen käyttö eräiden lääkeaineiden kanssa voi aiheuttaa kontraindikaatioita”, ”Lasalosidinatrium A:ta ei saa sekoittaa muihin kokkidiostaatteihin”.
Sivu on viimeksi päivitetty 3.10.2023