Lemmikkiruokien takaisinvedot (SMAAK, ALVAR) - päivittyvä tiedote

6. marraskuuta 2023

22.11.2023 Ruokavirasto selvittää tilannetta, viranomaisnäytteistä tehtävät analyysit ovat kesken

Ruokavirasto selvittää tilannetta ja viranomaisnäytteet ovat tutkittavana Ruokaviraston laboratoriossa. Näytteistä tehtävät analyysit ovat kesken. Tiedotamme viranomaistutkimusten tuloksista kun kaikki analyysit ovat valmistuneet.

Keskitämme resurssimme tapauksen selvittämiseen sekä rehujen ja rehualan toimijoiden valvontaan, emmekä tällä hetkellä pysty vastaamaan kyselyihin.

 

16.11.2023 Musti ja Mirri ilmoittanut omavalvontatuloksista

Musti ja Mirri tiedottaa omavalvontatuloksistaan SMAAK-koiranruoan perunaraaka-aineeseen liittyen (https://www.mustijamirri.fi/mustijamirri-tiedottaa/tiedote-smaak). Yrityksen ulkopuolisissa laboratorioissa teettämien analyysien tulokset viittaavat vahvasti siihen, että näytteistä todetuilla glykoalkaloideilla on yhteys kyseistä koiranruokaa syöneiden koirien saamiin vakaviin oireisiin. Rehulainsäädännössä ei ole raja-arvoja glykoalkaloideille, joita peruna luontaisesti sisältää. Rehu ei kuitenkaan koskaan saa aiheuttaa vaaraa eläimelle. Glykoalkaloideihin liittyvää vaaraa arvioitaessa on otettava huomioon raaka-aineen glykoalkaloidipitoisuus, raaka-aineen määrä valmiissa rehussa sekä rehun käyttömäärä. Viranomaisnäytteistä tehtävät analyysit ovat kesken. Tiedotamme viranomaistutkimusten tuloksista kun analyysit ovat valmistuneet. 

 

9.11.2023 Tehdas on ilmoittanut uusista takaisinvedoista

Takaisinveto koskee nyt kaikkia SMAAK Herkkä Kala Viljaton koiranruokia ja SMAAK Viljaton Kana kissanruokia. Takaisinvetotiedote: https://www.mustijamirri.fi/mustijamirri-tiedottaa/tiedote-smaak 

 

8.11.2023 Premium Pet Food oy:n Liedon lemmikkiruokatehtaan takaisinveto laajenee

Takaisinveto koskee nyt seuraavia rehueriä:
SMAAK Herkkä Kala Viljaton koiranruoka 2 kg ja 10 kg parasta ennen 3.04.2025, 4.04.2025
SMAAK Herkkä Kala Viljaton koiranruoka 2 kg ja 10 kg parasta ennen 12.04.2025, 13.04.2025
SMAAK Viljaton Kana kissanruoka 1,5 kg ja 7 kg parasta ennen 19.04.2025 
ALVAR PET VAKAA Kala Viljaton koiranruoka 2 kg, 6 kg ja 10 kg parasta ennen 09.10.2024

Ruokavirasto jatkaa edelleen tilanteen selvittämistä yhteistyössä tehtaan kanssa.

Viranomaisnäytteet tutkitaan Ruokaviraston Viikin laboratoriossa tai muussa laboratoriossa Ruokaviraston tilauksesta. Näytteistä tullaan tutkimaan riskiperusteisesti tapaukseen liittyvän terveyshaitan mahdollisia aiheuttajia, kuten haitallisia ja kiellettyjä kemiallisia yhdisteitä (mm. toksiinit), mikrobeja ja ravitsemuksellista koostumusta. Analyysitulosten valmistumisessa voi kestää jopa viikkoja ja Ruokavirasto tiedottaa tuloksista heti kun mahdollista.

Markkinoille saattajien takaisinvetotiedotteet:
Musti ja Mirri
Alvar Pet oy


7.11.2023 Ruokavirasto tutkii näytteitä takaisinvedetyistä lemmikkiruoista

Ruokavirasto on ottanut näytteitä takaisinvedetyistä rehueristä ja tehtaalla valmistukseen käytetyistä raaka-aineista. Tiedotamme lisää, kun viranomaisnäytteiden tulokset valmistuvat.


6.11. 2023 SMAAK Adult GF Fish -koiranruoan takaisinveto

SMAAK Adult GF Fish -koiranruoan epäillään aiheuttaneen koirille vakavia oireita. Linkki Musti Groupin tiedotteeseen: https://www.mustijamirri.fi/mustijamirri-tiedottaa/tiedote-smaak. Kaikki tähän rehuun liittyvät reklamaatiot tulee tehdä rehun myyjälle/markkinoille saattajalle eli tässä tapauksessa Musti Groupille. Musti Group on vetänyt markkinoilta ne rehuerät, joiden epäillään aiheuttaneen koirille oireita.

Ruokaviraston rehujaosto selvittää asiaa rehua valmistavan tehtaan kanssa.

Lisätietoa kuluttajille