
Riskiryhmille vaaralliset listerioositapaukset ovat lisääntyneet Euroopassa, ilmenee viimeisimmästä Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSAn ja Euroopan tautienehkäisy ja valvontakeskuksen ECDC:n EU One Health -zoonoosiraportista. Syinä listeriatartuntojen lisääntymiselle pidetään muun muassa väestön ikääntymistä, muuttuneita ruokailutottumuksia sekä virheellisiä ruoan käsittely- ja säilytystapoja.
Joka vuosi tuhannet ihmiset ympäri Eurooppaa sairastuvat syötyään kontaminoitunutta ruokaa. Vaikka elintarviketurvallisuuden taso on Euroopassa edelleen korkea, elintarvikeperäiset sairaudet vaikuttavat kaikkiin ikäryhmiin, mutta erityisesti riskiryhmiin, jotka ovat alttiimpia vakavalle sairastumiselle.
EFSAn ja ECDC:n raportin mukaan Listeria monocytogenes -bakteeri aiheutti suurimman osan sairaalahoidoista ja kuolemista kaikista EU:ssa ilmoitetuista elintarvikeperäisistä infektiosta vuonna 2024. Noin seitsemän kymmenestä listerioosiin sairastuneista tarvitsi sairaalahoitoa ja yksi kahdestatoista menehtyi. Listeriatartuntojen määrän kasvuun on useita syitä: raportissa nostetaan esiin väestön ikääntyminen, ruokailutottumusten muuttuminen – kuten valmisruokien lisääntynyt kulutus – sekä elintarvikkeiden virheellinen käsittely ja säilytys.
Valmisruokien kontaminaatiotasot ovat edelleen hyvin alhaiset useimmissa luokissa: Viimeisimmät tiedot Listeria monocytogenes -bakteerista osoittavat, että EU:n elintarviketurvallisuusrajojen ylittävien näytteiden osuus oli 0–3 prosenttia kaikista analysoiduista tuotteista, ja fermentoidut makkarat olivat kontaminoituneimpia tuotteita.
”Vaikka kontaminoituminen on harvinaista, listeria voi aiheuttaa vakavia sairauksia, mikä tekee siitä yhden vakavimmista elintarvikkeiden välityksellä tarttuvista uhkista, joita seuraamme”, sanoi ECDC:n One Health Related Diseases -yksikön johtaja Ole Heuer. ”Riskiryhmien, kuten ikääntyneiden, raskaana olevien naisten tai immuunijärjestelmältään heikentyneiden henkilöiden suojeleminen edellyttää tehokasta valvontaa, turvallista elintarviketuotantoa ja hyvää keittiöhygieniaa kotona.”
Tutut tekijät ruokamyrkytysten taustalla
Vaikka listeria aiheuttaa suurimman riskin vakaville sairauksille, kampylobakteeri ja salmonella ovat edelleen yleisimmät ruokamyrkytysten aiheuttajat Euroopassa ja tartunnanlähteinä ovat tavanomaisesti siipikarjanliha ja kananmunat.
Tänä vuonna merkittävä osa EU-maista ei saavuttanut tavoitteita siipikarjan salmonellatason vähentämiseksi, vaan ainoastaan14 EU-maata onnistui siinä, totesi Frank Verdonck, EFSAn biologisten vaarojen sekä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin yksikön päällikkö. ”Tämä muistuttaa siitä, että elintarvikeketjun bakteerien torjumiseksi tarvitaan jatkuvia ponnisteluja ja eri alojen välistä koordinointia One Health -lähestymistavan mukaisesti.”
Parannetut valvontavälineet, kuten koko genomin sekvensointi, antavat viranomaisille mahdollisuuden havaita ja tutkia tautitapauksia tehokkaammin, mikä tukee koordinoituja toimia koko elintarvikeketjussa.
Useimmat elintarvikkeista johtuvat taudit ovat ehkäistävissä elintarvikkeiden oikeanlaisella käsittelyllä ja säilytyksellä. Hyvä keittiohygienia on A ja O, kun ehkäistään ruokamyrkytyksiä. Katso täältä ohjeet turvalliseen ruoanvalmistukseen.
EU One Health 2024 -zoonoosiraportti kokoaa yhteen 27 EU:n jäsenvaltion, Pohjois-Irlannin ja 10 EU:n ulkopuolisen maan seurantatiedot, jotka koskevat ihmisiä, elintarvikkeita, eläimiä ja rehua. EFSA ja ECDC ovat julkaisseet raportista yhteenvedon, infograafin sekä työkaluja, joiden avulla voi etsiä ja visualisoida tietoja elintarvikkeiden välityksellä tarttuvista taudinpurkauksista ja 14 zoonoottisesta taudinaiheuttajasta.
Lue lisää:
EFSAn uutinen aiheesta
The European Union One Health 2024 Zoonoses Report
Kuva: Omi Sido / Pixabay