EU-kansalaisten mielipiteitä luotaavan kyselyn mukaan kansalaisten huoli elintarvikkeiden mikromuoveista on lisääntynyt Suomessa. Vuoden 2025 Eurobarometrin mukaan suomalaisvastaajista 51 prosenttia kokee ruoasta löytyvät mikromuovit suurimmaksi elintarviketurvallisuuden huolenaiheeksi ja 90 prosenttia kertoo ainakin kuulleensa aiheesta. Mikromuovihuolen osalta kasvua edellisestä, kolmen vuoden takaisesta kyselystä on 11 prosenttiyksikköä.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn teettämästä kyselystä käy ilmi, että lihassa olevat antibioottijäämät (40 %), kalassa, lihassa tai maitotuotteissa olevat ympäristömyrkyt (37 %) sekä ruoassa olevat torjunta-ainejäämät (36 %) nousevat niin ikään elintarviketurvallisuuteen liittyvinä huolina Suomessa esille.
Vastaukset seuraavat EU:n keskiarvoa, sillä kyselyssä eurooppalaisten suurimmat elintarvikkeisiin liittyvät huolenaiheet ovat torjunta-ainejäämät (39 %), lihassa olevat antibioottijäämät (36 %) sekä elintarvikelisäaineet (35 %). Näiden osuudet ovat hieman laskeneet kolmen vuoden takaisesta, mutta huoli ruoasta löytyvistä mikromuoveista (33 %) on kasvanut 4 prosenttiyksiköllä edelliskerrasta.
Arkiset kriteerit ohjaavat valintoja ruokakaupassa
Eurobarometrin mukaan selkeä enemmistö suomalaisista on kiinnostunut elintarviketurvallisuudesta (88 %), ja elintarviketurvallisuus on neljänneksi (47 %) tärkein ruokavalintoihin vaikuttava tekijä hinnan (61 %), ruoan alkuperän (54 %) ja ravintosisällön (53 %) jälkeen.
Ruokavalintoihin vaikuttavana tekijänä elintarviketurvallisuuden merkitys on kasvanut kolmen vuoden takaisesta 11 prosenttiyksikköä. Toisaalta kyselyssä yleisin syy olla välittämättä elintarviketurvallisuudesta oli suomalaisvastaajista 56 prosentin mukaan se, että he pitävät myytäviä elintarvikkeita lähtökohtaisesti turvallisina.
Hinnan merkitys on puolestaan Suomessa kasvanut 4 ja EU:ssa 6 prosenttiyksikköä, ja se oli tärkein ruokavalintoihin vaikuttava tekijä 20 EU:n jäsenvaltiossa.
Luottamus viranomaisiin pysynyt vakaana
Eurobarometrissa selvitettiin myös, mistä EU-kansalaiset saavat elintarvikeriskeistä tietoa. Kyselyn mukaan suomalaisilla ja ruotsalaisilla on Euroopan kovin luotto kansallisiin viranomaisiin elintarvikeriskien tiedonlähteenä (95 %). Suomessa sanomalehdet (53 %) – sekä printtinä että diginä – ovat elintarvikeriskien pääasiallisin tiedonlähde. Seuraavina tulevat internetin hakukone (45 %) ja televisio (44 %).
Mielipiteitä luotaavan kyselyn mukaan 79 prosenttia EU-kansalaisista ja 91 prosenttia suomalaisista on tietoisia, että elintarvikkeiden turvallisuutta varmistetaan yhteisellä sääntelyllä. 72 prosenttia suomalaisvastaajista ja 68 prosenttia EU-kansalaisista tietää, että EU:lla on erillinen viranomainen, joka antaa tieteeseen pohjautuvia neuvoja elintarvikkeiden turvallisuudesta.
#Safe2EatEU kannustaa tietoon perustuviin valintoihin
Euroopan unioni ylläpitää yhtä maailman parhaista elintarviketurvallisuusjärjestelmistä. Se pitää huolta siitä, että eurooppalaisten kuluttamat elintarvikkeet täyttävät tarkat turvallisuusvaatimukset. Järjestelmä perustuu ajantasaiseen tieteelliseen tutkimukseen ja tiiviiseen yhteistyöhön EFSAn ja kansallisten elintarviketurvallisuusviranomaisten välillä.
EFSA lanseerasi keväällä jo viidettä kertaa toteutettavan #Safe2EatEU-kampanjan, jonka tavoitteena on edistää eurooppalaisten elintarviketurvallisuutta. Kampanja pyrkii antamaan kuluttajille selkeitä, tieteellisesti perusteltuja tietoja ja vinkkejä elintarviketurvallisuudesta, jotta he voivat tehdä tietoon perustuvia valintoja arjessaan.
Kampanjaan ja sen materiaaleihin voi tutustua EFSAn nettisivuilla osoitteessa: www.efsa.europa.eu/fi/safe2eat
EFSA toteuttaa elintarviketurvallisuutta koskevan Eurobarometri-kyselyn kolmen vuoden välein. Tänä vuonna kysely tehtiin kaikissa EU:n 27 jäsenmaassa sekä seitsemässä ehdokasmaassa. Kyselyyn haastateltiin 26 370:tä EU-kansalaista ja reilua 1 000:ta suomalaista. Tulokset antavat viranomaisille arvokasta tietoa siitä, mistä aiheista kansalaiset kaipaavat lisää viestintää ja keneen he luottavat elintarviketurvallisuusasioissa.
Lue lisää:
Eurobarometri 2025: Elintarviketurvallisuus EU:ssa (EFSAn sivuilla)
Lisätietoja #Safe2EatEU-kampanjasta:
EFSA: p. +39 0521 036 14, press@efsa.europa.eu
Ruokavirasto: viestintäasiantuntija Perttu Saralampi, p. 029 520 4980, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi
Ruokavirasto toimii Suomessa elintarviketurvallisuuden, eläinten terveyden ja hyvinvoinnin ja kasvinterveyden hyväksi, tukee maaseudun elinvoimaisuutta sekä kehittää ja ylläpitää tietojärjestelmiä, asiointipalveluja ja rekistereitä.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on vuonna 2002 perustettu Euroopan unionin virasto, joka tuottaa riippumatonta tutkimustietoa riskinhallintaa varten ja tiedottaa elintarvikeketjuun liittyvistä nykyisistä ja uusista riskeistä. EFSA tarjoaa tieteellisen perustan lainsäädännölle ja sääntelylle, joilla suojellaan eurooppalaisia kuluttajia elintarvikkeisiin liittyviltä riskeiltä. Tekemällä yhteistyötä kansallisten kumppanien kanssa EFSA edistää elintarviketurvallisuutta koskevan julkisen tiedottamisen johdonmukaisuutta EU:ssa.