Eurooppalaisten tietoisuus elintarviketurvallisuudesta kasvanut

25. syyskuuta 2025

EU-kansalaisten tietoisuus EU:n elintarviketurvallisuusjärjestelmän toiminnasta on kasvanut, ja yhä useampi tuntee erilaisia elintarviketurvallisuuteen liittyviä aiheita. Tämä käy ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn tuoreesta Eurobarometri-kyselystä.

Mielipiteitä luotaavan kyselyn mukaan 79 prosenttia EU-kansalaisista on tietoisia, että EU:ssa elintarvikkeiden turvallisuutta varmistetaan yhteisellä sääntelyllä. Kasvua kolmen vuoden takaiseen on kuuden prosenttiyksikön verran. Etenkin tietoisuus eläintaudeista, mikromuoveista ruoassa ja ruokamyrkytyksistä on lisääntynyt merkittävästi. Samalla luottamus EU:n ja kansallisten viranomaisten yhteistyöhön sekä tieteelliseen asiantuntemukseen on vahvistunut.

Kuluttajien suurimpia huolenaiheita ovat edelleen torjunta-aineet (39 %), lihan sisältämät antibiootit ja hormonit (36 %) sekä elintarvikelisäaineineet (35 %), Näiden osuudet ovat hieman laskeneet kolmen vuoden takaisesta. Sen sijaan huoli mikromuoveista elintarvikkeissa (33 %) on kasvanut selvästi.

Kolmanneksi tärkein vaikutin

Noin 70 prosenttia eurooppalaisista ilmoittaa olevansa henkilökohtaisesti kiinnostuneita elintarviketurvallisuudesta, ja se onkin kolmanneksi (46 %) tärkein elintarvikkeiden valintaan vaikuttava tekijä heti kustannusten (60 %) ja maun (51 %) jälkeen. Kustannusten merkitys on kasvanut 6 prosenttiyksikköä vuodesta 2022, ja se oli tärkein elintarvikkeiden valintaan vaikuttava tekijä 20 EU:n jäsenvaltiossa.  

Neljä kymmenestä eurooppalaisesta kertoo luottavansa siihen, että myytävä ruoka on turvallista, eivätkä he siksi seuraa aktiivisesti tietoa elintarviketurvallisuudesta. Toiseksi yleisin syy (30 %) on se, että ihmiset kokevat tietävänsä jo tarpeeksi riskien välttämiseksi tai vähentämiseksi.

Luottamus viranomaisiin pysynyt vakaana

Kyselyssä selvitettiin myös, mistä kansalaiset saavat elintarvikeriskeistä tietoa. Luotetuimpia tiedonlähteitä ovat lääkärit (90 %), tutkijat (84 %) ja kuluttajajärjestöt (82 %). Luottamus kansallisiin viranomaisiin (70 %) ja EU:n toimielimiin (69 %) on kasvanut hieman kolmen vuoden takaisesta. Televisio (55 %) on edelleen yleisin tiedonlähde, vaikka sen suosio on hieman laskenut. Samaan aikaan sosiaalisen median ja blogien (25 %) käyttö tiedonlähteenä on kasvanut.

Kyselyn mukaan suomalaisilla ja ruotsalaisilla on Euroopan kovin luotto kansallisiin viranomaisiin elintarvikeriskien tiedonlähteenä (95 %). Suomessa myös sanomalehdet (53 %) – sekä printtinä että diginä – ovat elintarvikeriskien pääasiallisin tiedonlähde. Seuraavana tulevat internetin hakukone (45 %) ja televisio (44 %).

EFSA toteuttaa elintarviketurvallisuutta koskevan Eurobarometri-kyselyn kolmen vuoden välein. Tänä vuonna kysely tehtiin kaikissa EU:n 27 jäsenmaassa sekä seitsemässä ehdokasmaassa. Tulokset antavat viranomaisille arvokasta tietoa siitä, mistä aiheista kansalaiset kaipaavat lisää viestintää ja keneen he luottavat ruokaturvallisuusasioissa.

Lue lisää: 

EFSAn uutinen aiheesta
2025 Eurobarometri: Elintarviketurvallisuus EU:ssa (ml. tietosivut EU:n 27 jäsenmaasta ja 7 ehdokasmaasta)