Uutta teknologiaa tukiehtojen seurantaan

Vuoden 2023 alusta lähtien jokaisen EU:n jäsenvaltion pitää ottaa käyttöön tukiehtojen satelliittipohjainen seurantajärjestelmä.

Olemme kokeilleet uutta teknologiaa ELY-keskusten kanssa viljelijätukien uusintatarkastuksen vähentämiseksi. Kokeilussa viljelijät saivat lähettää mobiilisovelluksella paikkaan sidottuja valokuvia hallinnolle. Kuvien tarkoituksena oli todistaa tukiehtojen toteutumista, esimerkiksi niittoa.  Olemme myös aloittaneet automaattisen satelliittikuvien tulkinnan testaamisen. Tavoitteena on varmistaa kuvista maataloustoiminnan toteutumista. Parhaillaan selvitämme lisäksi, miten tekoäly voi tunnistaa tukiehtojen toimenpiteitä valokuvista.

Satelliittikuvien aikasarjat antavat lisää mahdollisuuksia

Satelliitit ovat jo nyt osa arkipäiväämme. Esimerkiksi sääennusteet, television katselu, internet ja GPS-navigointi ovat kaikki palveluita, jotka ovat mahdollisia satelliittien ansiosta. Viljelijän arkea lähellä voi olla lisäksi esimerkiksi täsmäviljely.

Ruokavirasto käyttää Sentinel-satelliittien kuvia

EU on jäsenvaltioidensa kanssa lähettänyt kiertoradalle jo useita Sentinel-satelliittiperheen satelliitteja. Sentinel-satelliittien kuvamateriaali on melko karkeaa. Parhaimmillaan kuvat ovat 10*10 m pikseleitä, joten mitään kovin yksityiskohtaista kuvista ei voida nähdä.

Sentinel-satelliitit kuitenkin kiertävät maapalloa tiuhaan ja tuottavat samasta kohdasta kuvamateriaalia useamman kerran viikossa. Tästä syystä erilaiset muutokset maanpinnalla on mahdollista nähdä kuvista. Tällä tavalla toimintaa maatalousmaalla voidaan arvioida ilman maastokäyntejä.

Näin analyysi toimii

Satelliittikuvat analysoidaan automaattisesti algoritmin avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että tietokoneohjelmalle syötetään eri ajankohtien satelliittikuvat, joiden välisiä muutoksia ohjelma arvioi. Analyysin tuloksena saamme esimerkiksi listan kasvulohkoista, joilla on havaittu maataloustoimintaa, kuten maan muokkausta, niittoa, laidunnusta tai sadonkorjuuta.

Uusi teknologia on vielä kehitysvaiheessa, mutta satelliittianalyysin käyttöönotto on joka tapauksessa merkittävä muutos tulevalla rahoituskaudella.

Kysymyksiä ja vastauksia uudesta teknologiasta

Pitääkö minun tuenhakijana tehdä jotain?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään valmistautuaksesi uuteen teknologiaan.

Paljonko yksityiskohtia kuvista voi nähdä?

Pikselit ovat isoja, 10*10 m, joten käytännössä kuvilta ei voi nähdä juuri muuta kuin karkeita kohteita ja värimuutoksia.

Sivu on viimeksi päivitetty 25.1.2022