Viljelijät ovat vastanneet nopeasti satelliittiseurannan selvityspyyntöihin – tulokset näkyvät nyt Vipu-mobiilissa

15. syyskuuta 2023

Satelliittiseurannan selvityspyyntöjen tulokset näkyvät nyt viljelijöille Vipu-mobiilissa. Tulokset ovat saatavilla selvityspyynnöistä, joihin on vastattu valokuvalla.

Valtaosa selvityspyyntöjen tuloksista hyväksyttyjä

Peltotukien ehtojen noudattamista seurataan tänä vuonna ensimmäistä kertaa satelliittikuvien avulla. Kuvista tarkastellaan viljelyä ja kasvustojen kehittymistä. Jos viljelijä on ilmoittanut peltotukien haussa tietoja, jotka ovat ristiriidassa peltolohkosta otettujen satelliittikuvien kanssa, hän saa selvityspyynnön. Kyse on tavallisimmin siitä, että kuvien perusteella lohko on niittämättä, vaikka kasvusto pitäisi ehtojen mukaan niittää.

Selvityspyyntöjä on lähetetty elokuun puolivälistä alkaen noin 14 000 maatilalle. Viljelijät voivat vastata selvityspyyntöihin lähettämällä peltolohkosta valokuvan älypuhelinsovellus Vipu-mobiilin avulla tai muuttamalla peltotukien hakemustaan verkkoasiointipalvelu Vipussa.

”Viljelijät ovat vastanneet selvityspyyntöihin ilahduttavan nopeasti. Valokuvavastauksia on saapunut yhteensä jo noin 36 000 yli 23 000 selvityspyyntöön. Myös vastausten käsittely ELY-keskuksissa ja kuntien yhteistoiminta-alueilla sujunut hyvin”, sanoo johtava asiantuntija Kirsti Tuumi.

Lähes kaikki vastatut selvityspyynnöt on käsitelty. Hyväksytyt vastaukset näkyvät Vipu-mobiilissa suljetuissa selvityspyynnöissä. Kuvavastauksen hylkäys on ollut harvinaista. Jos vastaus on hylätty, selvityspyyntö muuttuu takaisin avoimeksi. Näissä tapauksissa ei voi enää vastata uudelleen valokuvalla, vaan peltotukien hakemusta pitää muuttaa tai perua lohkon tuet. Muutoksia hakemukseen voi tehdä Vipu-palvelussa 2.10.2023 asti. Samana päivänä päättyy myös vastausaika selvityspyyntöihin.

Selvityspyyntöön voi nyt vastata aiemmin otetulla valokuvalla

Viljelijöiden ja viranomaisten välistä viestintää varten julkaistua Vipu-mobiilia kehitetään jatkuvasti.

”Satelliittiseurannan selvityspyyntöihin on ollut mahdollista vastata vain suoraan selvityspyynnön yhteydessä otettavalla valokuvalla. Vipu-mobiilin uusin sovelluspäivitys toi mukanaan uuden toiminnon, jonka ansiosta viljelijä voi nyt lisätä selvityspyyntöön aiemmin kasvukaudella ottamansa valokuvan Vipu-mobiilin galleriasta”, kertoo asiantuntija Jukka Heikkinen.

Vipu-mobiilin päivitysten vuoksi viljelijän kannattaakin varmistaa, että käytössä on aina tuorein sovellusversio. Maatilojen ensisijaiset viljelijät saavat matkapuhelinnumeroihinsa tekstiviestit, kun heille on saapunut Vipu-mobiiliin satelliittiseurannan selvityspyyntö. Tämän vuoksi yhteystiedot on hyvä pitää aina ajan tasalla Vipu-palvelussa, josta yhteystiedot poimitaan.

Viljelijä, auta kehittämään satelliittiseurantaa

Satelliittiseurannan selvityspyynnöt perustuvat tekoälyn tekemiin analyyseihin. Ruokavirasto kehittää analyysejä esimerkiksi vertaamalla tuloksia maastossa tehtyihin havaintoihin. Maastohavaintoja tehdään pääosin ELY-keskuksissa, mutta myös viljelijät voivat auttaa parantamaan analyysitulosten tarkkuutta ja vähentämään turhia selvityspyyntöjä.

Satelliittiseurannan analyysit valmistuvat pari viikkoa kuvan ottamisen jälkeen. Tämän vuoksi selvityspyyntö voi poistua Vipu-mobiilista jo ennen kuvavastauksen lähettämistä, kun tuoreempien satelliittikuvien analyysit päivittyvät tai selvityspyyntöjen tarkkuutta säädetään. Toisaalta esimerkiksi pilvisyys voi vaikuttaa siihen, etteivät tehdyt toimet eivät näy uudemmissakaan kuvissa.

Palautelomake: Auta kehittämään satelliittiseurantaa (ruokavirasto.fi)

Lisätietoja viljelijälle

Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset
Tietoa Vipu-mobiilista (ruokavirasto.fi)
Vipu-mobiilin ohjevideot (YouTube)

Lisätietoja medialle

Satelliittiseurannan selvityspyynnöt
johtava asiantuntija Kirsti Tuumi
040 714 5734

Vipu-mobiili
asiantuntija Jukka Heikkinen
050 526 2807

etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi