Koulujakelun tiedotteet 2022

Julkaisupäivä: 23. kesäkuuta 2022

Koulujakelutiedote 1/2022

Koulujakelutuen ajankohtaisia asioita

Tässä koulujakelutiedotteessa kerrotaan seuraavista asioista:

  • Kouluhedelmätukea saa koko syyslukukauden ajalta
  • Lukuvuositietojen toimittaminen lukuvuodelle 2022−2023
  • Koulumaitotuen tukitasot
  • Muista hakea koulumaito- ja kouluhedelmätukea keväältä 2022
  • RuokaTutka-julisteet – ethän siivoa kesällä pois
  • RuokaTutka-kampanja tarjoaa työkaluja oppitunneille
  • Pikapalautteet käytössä

Kouluhedelmätukea saa koko syyslukukauden ajalta

Myös ensi lukuvuonna kouluhedelmätukea saa koko syyslukukauden ajalta. Kouluhedelmätukeen ovat oikeutettuja lapset päiväkodeissa, perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Voit hakea tukea 1.8.−31.12.2022 ja 1.2.−30.4.2023 toimitetuista tuotteista. Tukikelpoisia tuotteita ovat tavanomaisesti tai luonnonmukaisesti tuotetut herne, kurkku, lanttu, porkkana, tomaatti, valkokaali, omena ja herukat, mansikka, mustikka, vadelma, puolukka ja näiden marjojen marjaseokset sekä kukkakaali. Lisäksi kevätlukukaudella tukikelpoisia tuotteita ovat myös appelsiini, banaani, klementiini ja mandariini (mukaan lukien satsumat ja tangeriinit).

Tuotteiden pitää olla tuoreita, myös pakasteet käyvät. Voit halutessasi ostaa tuotteet esimerkiksi valmiiksi raastettuna tai pilkottuna. Tuotteita ei saa käyttää ruoanvalmistukseen, eikä niistä saa sekoittaa salaattia. Tuotteisiin ei saa myöskään lisätä suolaa, sokeria tai rasvaa. Tukea maksetaan tavanomaisesti tuotetuille tuotteille 65 % arvonlisäverottomasta ostohinnasta ja luomutuotteille 75 % arvonlisäverottomasta ostohinnasta.

Lukuvuositietojen toimittaminen lukuvuodelle 2022−2023

Jos olet valtuuttanut koulumaito- tai kouluhedelmätuen hakemisen toimittajalle, muis-ta ilmoittaa lukuvuositiedot lukuvuodelle 2022−2023 viimeistään 15.8.2022. Helpoiten ilmoitat oppilasmäärän, tukeen oikeuttamattomien ruokailijoiden määrän ja koulu-/toimintapäivät sähköisesti Nekka-asiointipalvelun kautta.

Jos haet tuen itse, sinun ei tarvitse lähettää tietoja elokuussa. Lukuvuositietojen lähettäminen koskee ainoastaan toimittajahaussa mukana olevia asiakkaita. Ilmoitat lukuvuositiedot vasta tukihakemuksella.

Muistathan, että ilmoitat lukuvuositiedot syksyn alussa kirjoilla olleiden määrien mukaan. Nämä lukuvuositiedot ovat voimassa koko lukuvuoden ajan, eikä sinun tarvitse ilmoittaa keväälle uusia tietoja. Jos toimipisteessä tapahtuu kuitenkin merkittävä muutos (remontti, uusi ryhmä aloittaa, ryhmä lopettaa tms.), ole meihin yhteydessä.

Koulumaitotuen tukitasot

Lukuvuonna 2022–2023 koulumaitotuen tukitasot pysyvät ennallaan. Tavanomaisesti tuotetulle rasvattomalle maidolle ja piimälle maksetaan tukea 0,19 euroa/litra ja luonnonmukaisesti tuotetulle rasvattomalle maidolle ja piimälle 0,38 euroa/litra. Muistathan, että tuotteiden pitää sisältää D-vitamiinia.

Jogurtit, viilit ja rahkat sekä juustot säilyvät tuen piirissä. Jogurtti, viili ja rahka saavat sisältää enintään 1 % rasvaa, vähintään 90 painoprosenttia maitoa ja enintään 10 painoprosenttia sokeria. Tukea maksetaan 0,10 euroa/kilo maitoainesosalle. Juusto saa sisältää enintään 17 % rasvaa ja 1,2 painoprosenttia suolaa. Tukea maksetaan 0,72 euroa/kilo.

Muista hakea koulumaito- ja kouluhedelmätukea keväältä 2022

Voit hakea kouluhedelmätukea 1.2.−30.4.2022 välillä toimitetuista tuotteista. Muistathan hakea tukea kolmen kuukauden sisällä eli heinäkuun loppuun mennessä. Jos tarvitset apua tuen hakemisessa, autamme mielellämme.

Laadit tukihakemuksen helpoiten Nekka-asiointipalvelussa. Muista myös hakea koulumaitotuki kolmen kuukauden sisällä kevätlukukauden päättymisestä.

Voit hakea tukea myös kolmen kuukauden päähakujakson jälkeen, mutta siihen sovelletaan viivästysvähennyksiä.

RuokaTutka-julisteet – ethän siivoa kesällä pois

Ethän heitä RuokaTutka-julisteita kesäsiivouksen yhteydessä roskiin. Näin juliste voi ilahduttaa ja tuoda tietoa myös ensi syksynä.

Komission asetuksen mukaan julisteen tulee olla esillä niissä kouluissa ja päiväkodeissa, jotka saavat koulumaito- tai kouluhedelmätukea. Jos juliste siivouksen yhteydessä on kuitenkin hävinnyt seinältä, voit tulosta sen täältä.

RuokaTutka-kampanja tarjoaa työkaluja oppitunneille

RuokaTutka-kampanjan tarkoitus on tukea kouluissa ja päiväkodeissa tapahtuvaa ruokakasvatusta. Sivustolta löytyviä materiaaleja voi vapaasti käyttää ja ne vastaavat sisäl-löltään opetussuunnitelmaa. Monipuoliset materiaalit käsittävät tekemistä värityskirjoista videoihin, testeistä peleihin ja tehtäviä medialukutaidosta aistitehtäviin. RuokaTutkaan voit tutustua täällä.

Pikapalautteet käytössä

Käytössämme on pikapalautekyselyt. Kyselyt saapuvat sähköpostiisi osana Nekka-asiointipalvelun automaattiviestejä tai osana paikan päällä tehtyä tarkastusta. Arvostamme mielipidettäsi ja haluamme kehittää toimintaamme niin, että palvelemme parhaalla mahdollisella tavalla tukihakuasi ja asiointiasi kanssamme. Vastaathan kyselyyn.


Mikäli sinulla on kysyttävää, autamme mielellämme.

Jenni Anttila, ylitarkastaja
koulujakelu@ruokavirasto.fi