Eläinpalkkioiden tukijärjestelmä muuttuu – osallistumisilmoitusta haettava jatkossa vuosittain

11. kesäkuuta 2021

EU:n eläinpalkkioiden tukijärjestelmä muuttuu vuodesta 2022 alkaen. Merkittävin uudistus on tulossa eläinpalkkioiden osallistumisilmoituksiin. Tähän asti eläintilojen osallistumisilmoitukset ovat olleet voimassa toistaiseksi, mutta jatkossa ne on tehtävä vuosittain.

Nykyiset EU:n eläinpalkkioiden osallistumisilmoitukset päättyvät vuoden 2021 lopussa. Muutos koskee seuraavia osallistumisilmoituksia:

 • EU:n nautapalkkio (koko maa)
 • EU:n lypsylehmäpalkkio (AB-tukialue)
 • EU:n lammas- ja vuohipalkkiot
  • uuhipalkkio (AB-tukialue)
  • kuttupalkkio (AB-tukialue)
  • teuraskaritsa- ja teuraskilipalkkio (koko maa)

Ruokavirasto tiedottaa nykyisten osallistumisilmoitusten päättymisestä ja uusien ilmoitusten hausta tarkemmin syksyllä 2021. Vuoden 2022 osallistumisilmoitusten haku on tavoitteena toteuttaa verkkoasiointipalvelu Vipussa ensi vuoden alussa.

Muutosten syynä komission huomautukset

Syynä eläinpalkkioiden tukijärjestelmän muutoksiin ovat huomautukset, joita Suomi on saanut EU-komissiolta. Komissio katsoo, että EU-säädösten mukaan tuenhakijan pitää ilmoittaa osallistumisensa tukijärjestelmään vuosittain, joten osallistumisilmoitus ei voi olla voimassa toistaiseksi.  Tuenhakijan on jatkossa valittava kaikkiaan 17 toimenpiteestä ne, joihin osallistuu tukivuoden aikana. Suomen nykyisessä mallissa osallistumisilmoituksia on kolme. Lisäksi kaikkien tilan eläinten rekisteri-ilmoitusten pitää olla jatkossa kunnossa heti, kun tuen määräytymisjakso haun jälkeen alkaa.

Suomen on korjattava menettely EU-säädösten mukaiseksi. 

Kansallisten kotieläintukien osallistumisilmoitukset pysyvät ennallaan

Osallistumisilmoituksiin ensi vuodelle tulevat muutokset koskevat vain EU-rahoitteisia eläinpalkkioita. Kansallisten kotieläintukien osallistumisilmoitukset ovat edelleen voimassa toistaiseksi, joten niitä ei tarvitse hakea uudelleen vuonna 2022. Ennallaan pysyvät seuraavat pohjoisen kotieläintuen osallistumisilmoitukset:

 • Kuttujen pohjoinen kotieläintuki
 • Nautojen pohjoinen eläinyksikkötuki ja teurasnautojen pohjoinen kotieläintuki
 • Uuhien pohjoinen kotieläintuki

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Ylitarkastaja Iida Parikka
050 518 6117
iida.parikka@ruokavirasto.fi