Eläinpalkkioiden uudet ehdot on julkaistu – haku alkaa Vipu-palvelussa 10.2.

9. helmikuuta 2022

Vuoden 2022 EU:n eläinpalkkioiden tukiehdot on julkaistu ruokavirasto.fi-sivustolla. Ehtoihin on tullut tiukennuksia aiempaan nähden. Rekisteri-ilmoitusten ajantasaisuuden merkitys korostuu nyt entisestään. Jos rekisteritiedoissa on virheitä 30.3. jälkeen, eläimestä ei voi saada tänä vuonna lypsylehmä-, emolehmä-, emolehmähieho-, saaristohieho-, uuhi- tai kuttupalkkiota. Myös eläimen edellisen haltijan tekemät rekisterivirheet estävät palkkion saamisen.  

Lypsylehmä-, emolehmä-, emolehmähieho-, saaristohieho-, uuhi- ja kuttupalkkiota ei tänä vuonna makseta ollenkaan eläimistä, jotka syntyvät 31.3. jälkeen.

Tukiehdot täyttävän sonnin tai härän pitää olla tuenhakijan hallinnassa vähintään 30 päivää yhtäjaksoisesti 1.4. ja 31.12.2022 välisenä aikana. Lisäksi sonnien ja härkien rekisteritietojen on oltava oikein ennen tuen määräytymisjakson (1.4.–31.12.2022) alkamista.

Kaikki eläinpalkkioiden osallistumisilmoitukset ovat päättyneet vuoden 2021 lopussa. Jatkossa palkkioita on haettava vuosittain verkkoasiointipalvelu Vipussa. Haku on tänä vuonna auki 10.2.–3.3.

Uusiin tukiehtoihin kannattaa tutustua huolella

Muutokset palkkioiden ehdoissa vaikuttavat merkittävästi eläintiloihin, joten uusiin tukiehtoihin kannattaa tutustua huolellisesti. Ruokavirasto on tiedottanut eläintiloille muutoksista uutiskirjeellä. Tietoa muutoksista on saatavilla myös ruokavirasto.fi-sivustolla.

Muutosten syynä komission huomautukset

Syynä eläinpalkkioiden muutoksiin ovat huomautukset, joita Suomi on saanut EU-komissiolta. Komissio katsoo, että tuenhakijan pitää hakea eläinpalkkioita vuosittain, joten osallistumisilmoitus ei voi olla voimassa toistaiseksi. Tämän takia kaikki osallistumisilmoitukset on päätetty vuoden 2021 lopussa.

Kansallisten kotieläintukien ehdot pysyvät ennallaan

Osallistumisilmoitusten muutokset koskevat vain EU-rahoitteisia eläinpalkkioita. Kansallisten kotieläintukien osallistumisilmoitukset ovat edelleen voimassa toistaiseksi, joten niitä ei tarvitse hakea uudelleen vuonna tänä vuonna.

Lisätietoja ruokavirasto.fi-sivustolla:

Uutiskirje eläintiloille 9.2.2022  
Eläinpalkkioiden tukijärjestelmä muuttuu
EU:n eläinpalkkioiden hakuohje  
EU:n eläinpalkkioiden Vipu-ohje  

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Ylitarkastaja Iida Parikka
050 518 6117
iida.parikka@ruokavirasto.fi