Viljelijätukien haku sujui rutiinilla toisena koronavuonna – maatiloista 95 prosenttia lähetti tukihakemuksensa verkossa

16. kesäkuuta 2021

Yhteensä 44 277 maatilaa teki vuoden 2021 tukihakemuksensa verkossa. Viljelijöiden päätukihaku päättyi Vipu-palvelussa tiistaina 15.6. Paperilomakkeilla tukia haki määräaikaan mennessä noin 2 300 maatilaa. Määrä tarkentuu, kun kunnat ovat kirjanneet kaikki saapuneet paperihakemukset.

Päätukihakemusten kokonaismäärä väheni vuoteen 2020 nähden noin 900 hakemuksella. Viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa tukihakemuksen lähettäneiden osuus oli noin 95 prosenttia, mikä on hieman viime vuotta suurempi. Maatilat ovat jo vuosien ajan hakeneet tuet pääosin verkossa, joten koronapandemia ei ole vaikuttanut hakutapaan.

Päätukihaku alkoi Vipu-palvelussa huhtikuun lopussa. Pitkästä hakuajasta huolimatta yli puolet hakemuksista lähetettiin viimeisen hakuviikon ja lähes kolmannes kolmen viimeisen hakupäivän aikana. Eniten hakemuksia saapui toiseksi viimeisenä hakupäivänä 14.6., jolloin hakemuksen lähetti Vipussa yli 6 400 maatilaa. Vaikka hakemusten lähetys painottuu yleensä hakuajan loppuun, useita viikkoja kestävästä hakuajasta hyötyvät erityisesti neuvojat, jotka tekevät tukihakemuksia useille maatiloille.

Vipu-palvelussa asioidaan ympäri vuoden

Samaan aikaan päätukihaun kanssa Vipu-palvelussa oli auki mehiläistalouden tuen haku. Ennen päätukihakua Vipussa on voinut tänä vuonna hakea eläinten hyvinvointikorvausta, kasvihuonetuotannon tukea, kansallisia kotieläintukia ja sokerijuurikkaan kuljetustukea sekä tehdä eläinmääräilmoituksia. Myös näissä hauissa ja ilmoituksissa tuenhakijat ovat asioineet pääosin verkossa.

Vipu-palvelu on maatilojen käytettävissä ympäri vuoden myös hakuaikojen ulkopuolella. Viljelijä voi esimerkiksi päivittää maatilansa tietoja ja tarkastella tietoja tilalleen maksetuista tuista.

Vipu-palvelun käyttäjätilastot (ruokavirasto.fi)

Lisätietoja Ruokavirastosta:

Tietojärjestelmäasiantuntija Maria Jukkola
040 186 8272
maria.jukkola@ruokavirasto.fi