Tukihaku sujui maatiloilta myös poikkeustilanteessa

16. kesäkuuta 2020

Yhteensä 44 945 maatilaa teki tukihakemuksensa verkossa viljelijöiden päätukihaussa. Paperilomakkeilla tukia haki noin 2 600 maatilaa. Määrä tarkentuu, kun kunnat ovat kirjanneet kaikki saapuneet paperihakemukset.

Päätukihakemusten kokonaismäärä väheni vuoteen 2019 nähden noin 1 300 hakemuksella. Viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa tukihakemuksen lähettäneiden osuus oli noin 94,7 prosenttia, mikä on hieman viime vuotta suurempi. Maatilat ovat jo vuosien ajan hakeneet tuet pääosin verkossa, joten koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne ei vaikuttanut hakutapaan.

Muutoksena poikkeustilanteessa oli, että viljelijät eivät voineet asioida kuntien maaseututoimistoilla, vaan apua tukien hakemiseen ja Vipu-palvelun käyttöön sai puhelimitse tai sähköpostitse. Myös neuvojat ottivat käyttöön uusia keinoja maatiloilla tehtäviä neuvontakäyntejä korvaamaan. Neuvontaa toteutettiin esimerkiksi WhatsApp-videoiden ja Microsoft Teamsin avulla.

Viljelijöiden päätukihaku alkoi Vipu-palvelussa 27.4. ja päättyi 15.6. Tukihakemuksia lähetettiin tänä vuonna hieman tavallista aikaisemmin, mutta valtaosa hakemuksista saapui edellisten vuosien tapaan hakuajan loppupuolella.

Maataloustuet haetaan verkossa

Samaan aikaan päätukihaun kanssa Vipu-palvelussa oli auki mehiläistalouden tuen haku. Ennen päätukihakua Vipussa on voinut tänä vuonna hakea eläinten hyvinvointikorvausta, kasvihuonetuotannon tukea, kansallisia kotieläintukia ja sokerijuurikkaan kuljetustukea sekä tehdä eläinmääräilmoituksia. Myös näissä hauissa ja ilmoituksissa asiointi on ollut pääosin sähköistä.

Tästä vuodesta alkaen myös porotalouden tukea voi hakea Vipu-palvelussa. Haku avautuu verkkoasiointipalvelussa elokuussa.

Vipu-palvelun käyttäjätilastot (ruokavirasto.fi)

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Tietojärjestelmäasiantuntija Maria Jukkola
040 186 8272
maria.jukkola@ruokavirasto.fi