Viljelijätukien valvonnat alkavat – poikkeustilanne tuo muutoksia tarkastuskäynteihin

11. kesäkuuta 2020

ELY-keskukset aloittavat maatiloilla tehtävät peltotukien valvonnat juhannusviikolla viljelijöiden päätukihaun päätyttyä. Valvontoja tehdään marraskuun puoliväliin asti. Myös eläintukien valvonnat jatkuvat koronaviruspandemian aiheuttaman tauon jälkeen. Eläintukien valvontoja tehdään normaalisti ympäri vuoden.

Tarkastuskäynti tehdään kolmelle prosentille maatiloista. Valvonnassa on tavallisesti viisi prosenttia tiloista, mutta osuus on tänä vuonna pienempi EU:n komission asetusmuutoksen takia. Ruokavirasto valitsee maatiloja valvontaan sekä satunnaisesti että painottaen.

Turvallisuus huomioitava tarkastuskäynnillä

Tarkastajat ilmoittavat tänä vuonna kaikista valvontakäynneistä ennakkoon. Eläintukien valvonnoista ilmoitetaan enintään 48 tuntia ja peltovalvonnoista 14 vuorokautta ennen tarkastusta. Valvonnasta ilmoitetaan soittamalla.

Poikkeustilanteessa on vältettävä lähikontakteja, joten viljelijöiden ei kannata tänä vuonna osallistua peltovalvonnan maastokäynnille turvallisuussyistä. Myös tarkastajat pyrkivät välttämään lähikontakteja.

Peltovalvonnat suoritetaan maastokäynteinä lohkoilla. Joidenkin tukiehtojen tarkastaminen edellyttää kuitenkin käyntiä tilakeskuksessa tai sen läheisyydessä, kuten lantalassa tai kasvinsuojeluaineiden ja rehujen varastointitilassa. Tällaisten vaatimusten tarkastamisesta viljelijä voi sopia erikseen tarkastajan kanssa. Jos tarkastusta ei voida suorittaa turvallisesti, vaatimuksen todistamiseksi on mahdollista lähettää sähköpostitse esimerkiksi asiakirja tai kuva. Valvontaan kuuluu myös asiakirjojen tarkastus, joka suoritetaan tänä vuonna valtaosin talviaikaisen asiakirjavalvonnan yhteydessä. 

Eläintukien valvonnoissa tarkastetaan eläimet ja niihin liittyvät tukiehdot. Viljelijä voi sopia tarkastajan kanssa tarvittavien asiakirjojen tarkastamisesta valvonnasta ilmoittamisen yhteydessä.

Lisätietoja tuenhakijalle:
ELY-keskusten yhteystiedot (ruokavirasto.fi)
Viljelijäuutiskirje 8.6.2020

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Yksikönjohtaja Sari Putkiranta
040 714 5803
sari.putkiranta@ruokavirasto.fi