Viljelijätukien valvonnat alkavat kesäkuun puolivälissä

10. kesäkuuta 2021

ELY-keskukset aloittavat maatiloilla tehtävät peltotukien valvonnat, kun viljelijöiden päätukihaku on päättynyt. Valvontoja tehdään kesäkuun puolivälistä marraskuun puoliväliin asti.

Tarkastuskäynti tehdään tänä vuonna kolmelle prosentille maatiloista. Valvonnassa on tavallisesti viisi prosenttia tiloista, mutta osuus on nyt pienempi EU:n komission asetusmuutoksen takia. Muutos johtuu koronapandemiasta. Ruokavirasto valitsee maatiloja valvontaan sekä satunnaisesti että painottaen.

Turvallisuus huomioitava tarkastuskäynnillä

Tarkastajat ilmoittavat koronapandemian vuoksi kaikista valvontakäynneistä ennakkoon. Eläintukien valvonnoista ilmoitetaan enintään 48 tuntia ja peltovalvonnoista 14 vuorokautta ennen tarkastusta. Valvonnasta ilmoitetaan soittamalla.

Koronatilanteen takia lähikontakteja pyritään edelleen välttämään. Peltovalvonnat suoritetaan pääosin maastokäynteinä lohkoilla. Joidenkin tukiehtojen tarkastaminen edellyttää kuitenkin käyntiä tilakeskuksessa tai sen läheisyydessä, kuten lantalassa tai kasvinsuojeluaineiden ja rehujen varastointitilassa. Tällaisten vaatimusten tarkastamisesta viljelijä voi sopia erikseen tarkastajan kanssa. Jos tarkastusta ei voida suorittaa turvallisesti, vaatimuksen todistamiseksi on mahdollista lähettää sähköpostitse esimerkiksi asiakirja tai kuva.

Valvontaan kuuluu myös asiakirjojen tarkastus. Tilakäynnillä tarkastetaan vuokrasopimukset, rehukirjanpito ja vuoden 2021 viljelysuunnitelma. Muut asiakirjat tarkastetaan myöhemmin talviaikaisen asiakirjavalvonnan yhteydessä.

Eläintukien valvontoja tehdään ympäri vuoden. Eläintukien valvonnoissa tarkastetaan eläimet ja niihin liittyvät tukiehdot. Viljelijä voi sopia tarkastajan kanssa tarvittavien asiakirjojen tarkastamisesta valvonnasta ilmoittamisen yhteydessä.

Lisätietoja tuenhakijalle:
ELY-keskusten yhteystiedot (ruokavirasto.fi)

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Yksikönjohtaja Sari Putkiranta
040 714 5803
sari.putkiranta@ruokavirasto.fi