Maatalouden investointien määrä jatkoi kasvuaan viime vuonna

18. maaliskuuta 2020

Viljelijät investoivat ennätyksellisen paljon vuonna 2019. ELY-keskukset rahoittivat viime vuonna yhteensä yli 2500 maatalouden investointia. Eniten investoitiin Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Näillä alueilla sijaitsee valtaosa Suomen maatiloista.

ELY-keskukset myönsivät avustuksia maatalouden investointeihin yhteensä noin 142 miljoonaa euroa ja korkotukilainoja 159 miljoonaa euroa. Investointituen määrä on nykyisellä EU-rahoituskaudella kasvanut joka vuosi. Esimerkiksi vuonna 2018 investointiavustuksia maatalouteen myönnettiin alle 120 miljoonaa euroa.

Euromääräisesti eniten rahoitettiin maitotilojen investointeja, joille myönnettiin avustuksina yli 39 miljoonaa euroa ja korkotukilainoina 55 miljoonaa euroa. Seuraavaksi eniten tukea myönnettiin lihakarjatalouden, sikatalouden ja kasvihuonetuotannon investointeihin.

Investointitukia haettu vilkkaasti jo tällekin vuodelle

Maatalousinvestointien määrä on kasvanut jo viiden vuoden ajan vuosi vuodelta eikä vähenemistä ole näköpiirissä alkuvuoden 2020 hakumäärien perusteella. Maatalouden investointitukia on haettu vuodenvaihteessa viime vuoden malliin erittäin vilkkaasti: viljelijät ovat tehneet avustushakemuksia 120 miljoonan euron edestä ja hakeneet korkotukilainoja 128 miljoonan euron edestä. Myös valtiontakauksia investointeihin on haettu ahkerasti.

Varat ovat kuitenkin vähenemässä tälle vuodelle. Avustuksiin käytettävä määräraha pienenee noin 20 miljoonalla eurolla vuoteen 2019 verrattuna. Valtiontakauksia on vuonna 2020 käytettävissä ainoastaan 14 miljoonaa euroa.

Tämänhetkinen hakemusmäärä viittaa siihen, että sekä avustusvarat että valtiontakaukset eivät tulisi riittämään enää kaikkiin loppusyksyn hakemuksiin. Korkotukilainojen myöntämisvaltuus riittänee, mutta korkotukilainat ovat lähes kaikissa tukikohteissa sidoksissa avustusmääriin.

Aloittavien viljelijöiden määrä laskussa

Aloittavien viljelijöiden määrä kääntyi laskuun vuoden 2018 huipun jälkeen. Aloitustuki myönnettiin viime vuonna vain 280 uudelle viljelijälle, kun vuonna 2018 tilanpidon aloitti 447 aloitustukea saanutta viljelijää. Vuoden 2018 huippua selittää luopumistuen päättyminen – vuosi 2018 oli viimeinen vuosi, kun tilanpidosta luopujan oli mahdollista hakea luopumistukea.

Viime vuonna ELY-keskukset rahoittivat tilanpidon aloittamista avustuksina hiukan alle 9 miljoonalla eurolla ja korkotukilainoina 40 miljoonalla eurolla. Eniten aloitustukia myönnettiin Pohjois-Pohjanmaalle, jossa aloitti 36 uutta viljelijää. Myös Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon alueilla aloitti kolmisenkymmentä viljelijää kullakin alueella.

Tämän vuoden ensimmäisessä haussa aloitustuen hakijoiden määrä ei näytä kasvaneen. Alkuvuonna aloitustukea haki 77 tilanpidon aloittajaa, kun viime vuonna samaan aikaan hakijoita oli lähes sata. Näyttäisikin siltä, että aloittavien maatilojen määrät eivät ainakaan ole lisääntymässä tulevina vuosina.

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Erityisasiantuntija Aulis Kuusela
puh. 0400 933 647
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Investointiavustuksen ja korkotukilainan määrät (€) ELY-keskusalueittain 2019  (kaavio ei ole saavutettava, mutta sisältö on avattu tiedotteessa)

Investointiavustuksen ja korkotukilainan määrät tukikohteittain 2019 (kaavio ei ole saavutettava, mutta sisältö on avattu tiedotteessa)