Maatiloista 94 prosenttia haki tuet verkossa

18. kesäkuuta 2019

Yhteensä 45 717 maatilaa teki vuoden 2019 tukihakemuksensa verkkoasiointipalvelussa. Viljelijöiden päätukihaku päättyi Vipu-palvelussa maanantaina 17.6. Paperilomakkeilla tukia haki määräaikaan mennessä noin 3 000 maatilaa. Määrä tarkentuu, kun kunnat ovat kirjanneet kaikki saapuneet paperihakemukset.

Viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa oli viimeisen hakuviikon aikana teknisiä häiriöitä, jotka aiheuttivat hitautta palvelun käyttöön. Häiriöistä huolimatta sähköisesti asioivien maatilojen osuus oli hieman viime vuotta suurempi. Vipu-palvelussa tukihakemuksen täytti tänä vuonna noin 94 prosenttia viljelijöistä.

Päätukihaku alkoi Vipu-palvelussa huhtikuun lopussa. Pitkästä hakuajasta huolimatta yli 40 prosenttia hakemuksista lähetettiin viimeisen hakuviikon aikana. Eniten hakemuksia saapui viimeisenä hakupäivänä 17.6., jolloin hakemuksen lähetti Vipussa yli 4 000 maatilaa. Vaikka hakemusten lähetys painottuu hakuajan loppuun, useita viikkoja kestävästä hakuajasta hyötyvät erityisesti neuvojat, jotka tekevät tukihakemuksia useille maatiloille.

Vipu-palvelu on käytössä ympäri vuoden

Samaan aikaan päätukihaun kanssa Vipu-palvelussa oli auki sokerijuurikkaan kuljetustuen haku, jota oli tänä vuonna mahdollista hakea ensimmäistä kertaa sähköisesti. Tukea haki Vipussa noin 90 prosenttia tuenhakijoista.

Toinen tämän vuoden uutuus Vipu-palvelun sähköisessä asioinnissa on mehiläistalouden tuki, jonka haku alkaa 20.6. ja päättyy 1.7.

Ennen päätukihakua Vipussa on voinut tänä vuonna hakea eläinten hyvinvointikorvausta, kasvihuonetuotannon tukea ja kansallisia kotieläintukia sekä tehdä eläinmääräilmoituksen. Myös näissä hauissa ja ilmoituksissa asiointi on ollut valtaosin sähköistä. Syksyllä viljelijät tekevät Vipu-palvelussa ympäristökorvauksen syysilmoitukset.

Vipu-palvelu on maatilojen käytettävissä ympäri vuoden myös hakuaikojen ulkopuolella. Viljelijä voi esimerkiksi päivittää maatilansa tietoja ja tarkastella tietoja tilalleen maksetuista tuista.

Vipu-palvelun käyttäjätilastot (ruokavirasto.fi)

Lisätietoja Ruokavirastosta:

Tietojärjestelmäasiantuntija Maria Jukkola
040 186 8272
maria.jukkola@ruokavirasto.fi