Tarttuvaa lohen anemiaa (ISA-tautia, infectious salmon anaemia) todettu Norjassa lähellä Tenojokea

28. helmikuuta 2020

Yksi vaarallisimmista lohikalojen taudeista, tarttuva lohen anemia (ISA-tauti), on levinnyt Pohjois-Norjassa ja diagnosoitu helmikuun alussa Laksefjordissa sijaitsevasta lohen merikasvattamosta. Laksefjord on lähin vuono Norjan rannikolla Tenovuonosta länteen. Tenovuonossa ei ole lohenkasvatusta, koska se on yksi Norjan kansallisista lohivuonoista, joissa lohenkasvatuslaitoksia ei sallita. Tähän asti ISA-taudin ei tiedetä aiheuttaneen vahinkoja villilohelle Norjassa, vaikka tauti on yksi Norjan lohenkasvatuksen suurimmista ongelmista. Tartunnan saaneet kalat on määrätty teurastettavaksi ja niiden pitopaikat saneerattaviksi viruksen tuhoamiseksi.

Korkeapatogeeniset ISA-kannat aiheuttavat lohelle vakavan yleistulehduksen. ISA-tautia sairastavissa  kaloissa voidaan havaita anemiaa, apatiaa, niiden silmissä voi olla verenvuotoja ja vatsaontelossa nestettä, maksa voi olla tumma, munuainen turvonnut ja suolen seinämä punertava. Vatsaontelon rasvassa, maksassa, uimarakossa ja ihossa todetaan usein pistemäisiä verenvuotoja. Kroonisessa tautimuodossa anemia on lievempi ja kalojen maksa kellertävä. Pitkällä aikavälillä kuolleisuus voi nousta hyvin korkeaksi, jopa 80 %.

ISA-tautia ei ole koskaan tavattu Suomessa ja koko Suomessa on EU:n hyväksymä tautivapaa asema. On odotettavissa, että tauti saadaan hävitettyä Laksefjordista, eikä Tenojoen ja Laksefjordin välillä liene tällä hetkellä kalastajaliikennettä, joten todettu ISA-tautitapaus ei muodosta suoranaista uhkaa Tenon lohelle. ISA-tautiin viittaavat oireet on kuitenkin syytä pitää mielessä ja jos niitä havaitaan, tulee oireista ilmoittaa kunnaneläinlääkärille tai aluehallintoviraston läänineläinlääkärille. Veneet, kalastusvälineet, ym. on suositeltavaa desinfioida aina siirryttäessä vesistöstä toiseen.

Kalojen IHN-viruksen desinfioimiseksi annetut ohjeet toimivat myös ISA-viruksen tuhoamisessa