Viljelijän ja hallinnon välinen ajantasainen tiedonvaihto on tärkeää. Viljelijöiden apuna yhteydenpidossa on mobiilisovellus, Vipu-mobiili. Sovellus on jatkossa jokaisen tukia hakevan viljelijän työkalu.
Vipu-mobiili sisältää hyödyllisiä toimintoja, joiden avulla voit seurata tukiehtojen toteutumista kasvulohkoillasi ja suunnitella lohkoilla tehtäviä toimenpiteitä. Sovellus täydentää Vipu-palvelua, mutta ei korvaa sitä. Tuet haetaan edelleen Vipu-palvelussa, mutta Vipu-mobiilista saat nopeasti tiedon, jos hakemuksessasi havaitaan ristiriitoja satelliittikuviin verrattuna. Sovelluksen avulla voit ottaa kuvia lohkoista ja lähettää ne hallinnolle.
Vipu-mobiilin voit ladata maksutta Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta.
Sovelluksessa on neljä osiota: Maksut, Maatilasi tehtävät, Lohkotiedot ja Kuvat.
- Maksut-osiossa näytetään tiedot maatilallesi maksetuista tuista kalenterivuosittain.
- Maatilasi tehtävät -osiossa näkyvät avoimet ja suljetut selvityspyynnöt. Valvonnassa olleet tilat voivat vastata sovelluksen kautta selvityspyyntöihin. Vastaamisessa käytät apuna valokuvia, joihin tallentuu tarkka kuvauspaikka
- Lohkotiedot-osiossa voit tarkastella tilasi perus- ja kasvulohkotietoja vuodesta 2017 lähtien. Näet myös keskeiset tiedot lohkoistasi.
- Kuvat-osiossa voit ottaa valokuvia haluamistasi kohteista esimerkiksi dokumentointia varten. Kuvat tallentuvat Vipu-mobiiliin mahdollista myöhempää tarvetta varten.
Vipu-mobiiliin voivat kirjautua tilan ensisijaiset viljelijät. Voit kirjautua sovellukseen Vipu-palvelun tapaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Sovellusta voi käyttää maatilan asiointivaltuuksilla. Voit valtuuttaa sovelluksen käyttöön esimerkiksi sukulaisen, tilasi osallisen tai neuvojan. Tee valtuutus Vipu-palvelussa.
Voit antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia Vipu-mobiilista. Anna palautetta (webropol.fi).
Vipu-mobiilin esittelyvideo (YouTube)
Ohjevideot
- Näin lataat Vipu-mobiilin Android-laitteelle (YouTube)
- Näin kirjaudut Vipu-mobiiliin (YouTube)
- Näin otat kuvan peltolohkolta Vipu-mobiilin avulla (YouTube)
Kysymyksiä ja vastauksia Vipu-mobiilista
Mikä ohjelmistoversio pitää puhelimessa olla, jotta Vipu-mobiili toimii?
Android-laitteissa Android 6 ja Apple-laitteissa iOS 15.7.2
Mitä muuta puhelimelta vaaditaan?
Kamera, GPS-anturi, kompassianturi sekä internet-yhteys. Joissain älypuhelinmalleissa kompassi on korvattu SAR-sensorilla. Näiden käyttöä Vipu-mobiilin kuvatoiminto ei tue.
Mitä koordinaatistojärjestelmää Vipu-mobiili käyttää?
Vipu-mobiili käyttää WGS84-koordinaatistoa.
Riittääkö puhelimen muisti sovelluksen lataamiseen?
Vipu-mobiili on kooltaan pieni sovellus. Se ei tallenna merkittävää määrää tietoa puhelimeen tai muuhun päätelaitteeseen. Laitteen muistin määrä kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen sovelluksen lataamista.
Toimiiko Vipu-mobiili myös tabletilla?
Vipu-mobiili toimii Android / iOS -tableteilla, mutta sovelluksen kuvakoko on sama kuin puhelimessa, jolloin näytön reunoille jää mustaa tilaa. Tabletissa on oltava nettiyhteys sekä GPS-anturi, jotta kuvanottopaikan sijainti voidaan varmentaa.
Mitä teen, jos puhelimeni kompassi tai kompassin kalibrointi ei toimi?
Huolehdi, että älypuhelimessasi on aina uusin versio Vipu-mobiili -sovelluksesta.
Käyttöönoton aikana on havaittu, että joidenkin puhelinmallien kompassi ei toimi Vipu-mobiilin kanssa tai niiden kompassin kalibroiminen Vipu-mobiilin ohjeiden mukaisesti ei onnistu. Tämän vuoksi kalibroinnin tarkkuusvaatimusta muutetaan Vipu-mobiiliin kesäkuun alussa tulevassa sovelluspäivityksessä. Toinen päivitys saadaan tehtyä kesäkuun lopussa, jolloin kalibrointi otetaan kokonaan pois käytöstä. Näiden sovelluspäivitysten jälkeen on mahdollista ottaa kuva Vipu-mobiilin avulla myös niillä laitteilla, joissa ei ole sisäänrakennettua kompassia. Puhelimen mallista riippuen nämä kompassiin liittyvät ongelmat Vipu-mobiilissa korjaantuvat joko kesäkuun alussa tai viimeistään kesäkuun lopussa.
En pääse kirjautumaan Vipu-mobiiliin, vaikka Vipu-palveluun kirjautuminen onnistuu. Mitä teen ja miten voin ilmoittaa ongelmasta?
1) Varmista, että puhelimessasi on Vipu-mobiilin uusin versio. Sisäänkirjautumisnäytölle tulee ilmoitus, jos uudempia versioita on saatavilla.
2) Varmista, että olet jollakin maatilalla joko ensisijainen viljelijä tai sinulla on jollekin tilalle valtuutuksen kautta saatu asiointioikeus.
3) Kokeile kirjautumista uudelleen. Kirjautumispalvelussa tai verkkoyhteydessä voi olla lyhyitä katkoja.
4) Jos kirjautuminen ei vieläkään onnistu, poista sovellus kokonaan puhelimesta ja asenna sovellus sitten uudelleen sovelluskaupasta.
- Kirjautumispalvelussa käytetään evästeitä kirjautumisen mahdollistamiseksi. Sovelluksen poistaminen ja uudelleenasentaminen tyhjentää evästeet ja poistaa muutkin sovelluksen väliaikaistiedot. Lisätietoa (Suomi.fi -tunnistautuminen)
5) Kokeile, pääsetkö kirjautumaan toisiin suomi.fi-tunnistautumista käyttäviin palveluihin (esim. vipu.ruokavirasto.fi tai OmaVero) tietokoneella tai toisella mobiililaitteella.
Tukea saat myös yhteistoiminta-alueesi maaseutuelinkeinoviranomaiselta Hae yhteystiedot
Voit ilmoittaa Vipu-mobiilissa havaitsemistasi ongelmista verkkolomakkeella (webropol.fi).
Milloin biometrinen tunnistautuminen (mm. sormenjälkitunnistautuminen) on tulossa käyttöön?
Ominaisuus tulee käyttöön vuoden 2024 aikana.
Piileekö Vipu-mobiilissa tietoturvariski? Voiko joku kaapata puhelimeni?
Vipu-mobiilin käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista. Sovelluksessa pääset oman maatilasi tietoihin samaan tapaan kuin Vipu-palvelussa. Vipu-mobiiliin ei oteta yhteyttä ulkopuolelta, vaan Vipu-mobiili kyselee itse turvatuilta Ruokaviraston palvelimilta tarvittavia tietoja sovelluksen käyttöä varten. Ulkopuoliset eivät siis pääse yrittämään hyökkäyksiä Vipu-mobiiliin.
Mitä jos netti ei toimi kuvausta vaativalla lohkolla?
Vipu-mobiilissa on offline-toiminto. Toiminto mahdollistaa kuvan ottamisen, vaikka verkkoyhteys ei olisikaan kyseisellä lohkolla käytettävissä. Kuva tallentuu maatilan tietoihin siinä vaiheessa, kun laite yhdistyy verkkoon sisäänkirjautumisen jälkeen. Selvityspyynnön voi kuitenkin avata vain silloin, kun verkkoyhteys on käytettävissä.
Mitä jos gps heittää 100 metriä sivuun?
Vipu-mobiilin käyttö painottuu ulkotiloihin, jossa sijainnin tarkkuus on parempi kuin sisätiloissa. Kuvia on yleensä tarpeen ottaa pelloilla, jossa esimerkiksi puiden latvuston vaikutus signaalin kulkuun on vähäinen. Sen takia tavanomaisilla älypuhelimilla pääsee normaalioloissa riittävään kuvauspaikan sijainnin tarkkuuteen.
Mistä viljelijä näkee Vipu-mobiilin tiedot, jos puhelin rikkoutuu?
Kaikki Vipu-mobiilin tiedot tallentuvat hallinnon tietokantaan. Tietokantaan tallentuvat myös kaikki Vipu-mobiililla otetut kuvat, vaikka niitä ei olisi liitetty selvityspyyntöön. Kun käyttäjä lataa Vipu-mobiilin uudelle puhelimelle ja kirjautuu sovellukseen, sovelluksessa näkyvät kaikki aiemmat tiedot.
Korvaako Vipu-mobiili Vipu-palvelun?
Vipu-mobiili ei toistaiseksi korvaa tietokoneella käytettävää Vipu-palvelua. Vipu-mobiiliin kehitetään tulevaisuudessa yhä enemmän samoja ominaisuuksia kuin Vipu-palvelussa. Tulevaisuudessa on mahdollista, että Vipu-mobiili korvaa suurelta osin Vipu-palvelun.
Mihin voin ottaa yhteyttä, jos Vipu-mobiilin käytössä tulee ongelmia?
Ota ensisijaistesti yhteyttä oman kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiseen. Viranomaiset voivat olla yhteydessä Ruokavirastoon.
Täytän tukihakemuksen itse, mutta en omista älypuhelinta. Voinko valtuuttaa jonkun toisen hoitamaan asioinnin Vipu-mobiilissa?
Kyllä voit. Asiointi onnistuu samalla valtuutuksella kuin Vipu-palvelun käyttö.
Neuvoja täyttää hakemukseni jatkossakin. Voinko kuitenkin itse hoitaa Vipu-mobiilin kautta tulevat selvityspyynnöt?
Kyllä voit.
Mistä tiedän, että Vipu-mobiiliin on tullut selvityspyyntö?
Saat tekstiviestin aina, kun sinulle lähetetään uusi satelliittiseurannan selvityspyyntö. Tekstiviesti lähetetään ensisijaisen viljelijän matkapuhelinnumeroon. Huolehdi, että matkapuhelinnumero on ajan tasalla Vipu-palvelussa.
Vipu-mobiili ei vielä erikseen ilmoita saapuneesta selvityspyynnöstä, mutta ominaisuus on tulossa käyttöön myöhemmin.
Et saa selvityspyynnöistä ilmoitusta sähköpostiin tai Vipu-palveluun.
Mihin selvityspyyntö tulee, jos en omista älypuhelinta?
Tieto selvityspyynnöstä saapuu tekstiviestillä. Siihen vastaaminen paikkatiedon sisältävän valokuvan avulla onnistuu vain Vipu-mobiilin kautta. Vastaat itse hakemuksesi tietojen oikeellisuudesta myös silloin, jos et omista älypuhelinta. Siinä tapauksessa voit valtuuttaa Vipu-mobiilin käyttöön esimerkiksi sukulaisen.
Olisiko mahdollista lähettää kaikille tilan asiointiin valtuutetuille tekstiviesti selvityspyynnöstä? Samoin tekstiviesti, kun selvityspyyntö on hyväksytty tai hylätty olisi tarpeellinen.
Tämä ei valitettavasti ole mahdollista. Maatilan ensisijainen viljelijä vastaa maatilan asioinnista.
Voiko selvityspyyntöön liittyvä tekstiviesti mennä jollekulle muulle kuin ensisijaiselle viljelijälle?
Tekstiviesti menee aina ensisijaiselle viljelijälle, joka hoitaa maatilan yhteydenpidon hallinnon kanssa. Ensisijainen viljelijä voi tiedon saatuaan ohjata valtuutetun hoitamaan selvityspyynnön.
Vipu-mobiili toimii samoilla asiointioikeuksilla kuin tukihaku Vipussa. Käyttäjät, jotka voivat palauttaa tilan tukihakemuksen, pystyvät näkemään tilan tiedot Vipu-mobiilissa ja vastaamaan selvityspyyntöihin.
Voiko viljelijä vastata selvityspyyntöön pyytämällä tarkastajan paikanpäälle epäselvälle lohkolle?
Ei voi.
Voiko selvityspyynnöt hoitaa kokonaan neuvojan/avustajan kautta?
Voit kysyä asiasta omalta neuvojaltasi, mutta kaikki neuvojat eivät välttämättä halua käsitellä selvityspyyntöjä.
Voiko Neuvo-rahaa käyttää, kun neuvoja käy älypuhelimen kanssa kuvaamassa viljelijän peltoa?
Neuvo-rahaa ei voi käyttää tähän. Kuvien ottamisesta ei voida osoittaa olevan suoraa neuvonnallista hyötyä.
Voiko viljelysuunnitteluohjelmistojen tietoja yhdistää Vipu-mobiiliin?
Viljelysuunnitteluohjelmistojen tietoja ei toistaiseksi voi suoraan siirtää tai käyttää Vipu-mobiilissa. Vipu-mobiilissa näet kuitenkin viljelysuunnitteluohjelmistoista peltotukien haussa lähetetyt hakemus- ja lohkotiedot, kun olet lähettänyt hakemuksesi.
Mitä seuraamuksia viljelijälle tulee, jos hänellä ei ole älypuhelinta eikä sellaista myöskään hanki? Entä jos viljelijä ei reagoi selvityspyyntöön?
Selvityspyyntöön ei ole pakko reagoida. Tällöin voimaan jää hallinnon tulkinta siitä, onko tukiehtoja noudatettu.
Miten varmistetaan, mistä kuva on otettu?
Kuvan aitous varmistetaan kuvaan tallentuneista paikkatiedoista ja ajankohdasta.
Joudunko käydä kuvaamassa kaikki lohkoni joka vuosi?
Et joudu. Vain ne lohkot, joista saat selvityspyynnön.
Selvityspyynnöt niitosta lähetetään elokuun lopulla. Jos niität aikaisin kesällä, voit halutessasi ottaa kuvan lohkosta silloin. Näin voit käyttää kuvaa, jos saat lohkosta myöhemmin selvityspyynnön.
Paljonko kuvia mahtuu Vipu-mobiiliin?
Kuvat eivät kuluta olennaisesti puhelimen tilaa eivätkä Vipu-mobiili -sovelluksen tilaa. Kuvien käytettävyyden ja selattavuuden kannalta kannattaa kuitenkin säilyttää vain oleelliset kuvat.
Voinko vastata selvityspyyntöön tavallisella kameralla otetulla valokuvalla?
Voit vastata selvityspyyntöihin vain Vipu-mobiililla otetuilla kuvilla. Oleellista kuvassa ovat paikkatieto ja sen oikeellisuus sekä kuvan ottamisen ajankohta, jotka varmistetaan Vipu-mobiilissa. Kuva niitosta pitää olla otettuna viimeistään 31.8.
Voiko selvityspyyntöön vastata aiemmin Vipu-mobiililla otetulla kuvalla?
Kyllä voi. Kuva on otettava Vipu-mobiilin avulla niin, että se täyttää kriteerit:
- kuvan on oltava kasvulohkon sisältä (kävele 5–10 metriä lohkon sisälle).
- Vipu-mobiili opastaa kuvakulman valinnassa ja huomauttaa myös, jos on kuva ylivalottunut tai liian tumma.
Aiemmin otetut kuvat voivat liittyä esimerkiksi maataloustoiminnan (niitto, laidunnus, kylvö) tai lintupeltotoimenpiteen todentamiseen. Suositeltavaa on ottaa maataloustoimintaan liittyvät kuvat 10–20 metriä kasvulohkon sisäpuolelta.
Voiko Vipu-mobiililla ottaa valokuvia, jos lohkolla ei ole verkkoyhteyttä?
Vipu-mobiili toimii rajoitetusti ilman verkkoyhteyttä. Valokuvia voi ottaa ilman verkkoyhteyttä, ja lohkon sijaintitieto tulee valokuvaan paikannuksen kautta. Kirjautumiseen kuitenkin tarvitaan verkkoyhteys. Kirjautuminen on voimassa kolme tuntia.
Näkyykö Vipu-mobiililla ottamani kuva muualla älypuhelimessani?
Voit itse hallinnoida Vipu-mobiilin profiilissa kuvien tallennuspaikkaa, jolloin Vipu-mobiililla otetun kuvan saa tallentumaan myös puhelimeen ja on silloin käytettävissä kuin mikä tahansa muukin valokuva.
Näkeekö hallinto ilman selvityspyyntöjä Vipu-mobiililla otetut kuvat?
Ei näe, vain selvityspyyntöön lisätyt kuvat näytetään.
Huolettaa ajatus, että joku muu taho voisi päästä käsiksi kuviin. Voivatko kuvat vuotaa johonkin?
Vipu-mobiilin kuvia voivat tarkastella vain ne henkilöt, joilla on maatilan asiointioikeus. Viranomaiset pääsevät tarkastelemaan vain selvityspyyntöjen vastauksina lähettämiäsi kuvia. Muut tahot eivät pääse käsiksi kuviin.
Jos käytät Vipu-mobiilia Android-laitteella, voit antaa sovellukselle oikeudet käyttää laitteen kuvagalleriaa. Sen jälkeen Vipu-mobiililla otettu kuva tallentuu myös laitteelle.