Koirien rokotteet

Rokota vain terveitä koiria. Koirien loistilanteen tulee olla tutkittu tai ne voidaan matolääkitä nykyisten suositusten mukaisesti ennen rokotusta. Nartut suositellaan rokotettaviksi ennen astutusta. Eri rokotteita ei suositella annettaviksi samanaikaisesti. Elävien rokotteiden antoväliksi suositellaan 3–4 viikkoa. Rokotusten välin on oltava vähintään kaksi viikkoa. Tiineiden tai immunosuppressoitujen eläinten rokottamista eläviä viruksia sisältävillä rokotteilla ei suositella.

Rokotteita annettaessa tulee noudattaa kunkin valmisteen valmisteyhteenvedossa annettuja ohjeita sekä rokotusaikataulua, alla useimpien valmisteiden suosittelema koirien yleinen rokotusohjelma.

Koirien rokotesuositukset koiran iän mukaan jaoteltuna sekä tehosterokotuksen tarve
Rokote   Koiran ikä   Tehosterokote 
 12 vko  16 -20 vko  Noin 1 vuosi
Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus ja parvo (a  X  X  X 3 vuoden välein
Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo ja parainfluenssa (a  X  X  X 3 vuoden välein (parainfluenssa vuoden välein)
Parvo (a  X  X  X 3 vuoden välein
Rabies    X  X 3 vuoden välein
 

a) Lisääntyneestä tartuntavaarasta johtuen pennut voidaan rokottaa alle kolmen kuukauden iässä, jo kuuden viikon iästä alkaen. Tällöin rokotusohjelmaa jatketaan suosituksen mukaisesti kolmen kuukauden iästä eteenpäin. Samoin voidaan aikaistaa noin vuoden iässä annettavaa tehosterokotusta, jos tartuntapaine on lisääntynyt.

Huomio! Koiranäyttelyn järjestäjien rokotusvaatimukset voivat poiketa tässä esitetyistä suosituksista.

Koirarokotteet

Parainfluenssa 

Yhdistelmärokotteet 

Koirat voidaan rokottaa joko penikkatauti -tarttuva maksatulehdus -parvo tai penikkatauti -tarttuva maksatulehdus -parvo- parainfluenssa-yhdistelmärokotteilla. Parainfluenssaviruksia sisältävää yhdistelmärokotetta suositellaan käytettäväksi kenneleissä ja usein näyttelyissä käyville koirille.


Parvo 

Pennut voidaan rokottaa ensimmäisen kerran 6–10 viikon iässä. Jos pentu ei ole saanut ternimaitoa, rokotukset voidaan aloittaa 6–8 viikon iässä. Pennut rokotetaan jatkossa rokotusohjelman mukaisesti penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja parvovirustartuntoja vastaan kolmen ja neljän kuukauden iässä. 

Rabies 

Rabiestartunta leviää lähes yksinomaan raivotautisen nisäkkään pureman välityksellä. Rokottamalla koirat ennaltaehkäistään infektio koirassa ja taudin mahdollinen leviäminen muihin eläimiin ja ihmiseen. 
Ensimmäinen rokotus suositellaan annettavaksi koirille noin 4 kuukauden iässä ja toinen vuoden iässä. Tämän jälkeen rokotusväli on 3 vuotta. Kaikki koirilla käytetyt rokotteet ovat inaktivoituja. 
Raivotautirokote voidaan antaa samanaikaisesti muiden rokotteiden kanssa mikäli valmisteen tiedoissa on tästä maininta. 

Leptospiroosi 

 

Leptospiroosirokotetta suositellaan käytettäväksi koirille, jotka matkustavat maihin, joissa tartunta on yleinen (eteläinen Eurooppa, Aasia, Pohjois-Afrikka). Rokottaminen antaa suojaa kliinistä tautia vastaan, mutta ei estä mahdollista bakteerin kantajuuden kehittymistä. Tartunnan saanut koira voi rokotuksesta huolimatta erittää leptospira-bakteeria. Leptospiroosi on zoonoosi eli eläimestä ihmiseen tarttuva tauti. 
Rokotteet saattavat aiheuttaa joillekin koirille yliherkkyysreaktioita. Rokotusta ei suositella alle yhdeksän viikon ikäisille pennuille. Perusimmunisointiin tarvitaan kaksi rokotusta 2–4 viikon välein. Tehosterokotus annetaan vuosittain. 

Herpes 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 21.7.2022