Useimmat eksoottiset lemmikkieläimet eivät tarvitse tai niille ei ole rokotteita.
Lemmikkikaniinin rokotus
RHD ja myksomatoosi ovat kaniineille tappavia virustauteja, joita tavataan Suomessa villikaniineilla säännöllisesti. Lemmikkikaniinien rokottamista suositellaan kaikille kaniineille Uudellamaalla ja muilla sellaisilla alueilla, joilla esiintyy luonnonvaraisia kaniineja. Avoimen tiedon sivuilla voit tarkastaa oman asuinalueesi RHD- ja myksomatoositilanteen. Näyttelyyn tai muuhun vastaavaan tapahtumaan osallistuvilla kaniineilla tulisi aina olla voimassa oleva rokote RHD-tautia ja myksomatoosia vastaan.
Lisätietoa:
Rabbit Haemorrhagic Disease, RHD- tauti
Lemmikkihillerin eli fretin rokotukset
Fretit suositellaan rokotettavaksi penikkatautia ja tarvittaessa raivotautia vastaan. Fretit reagoivat herkemmin rokotteille, joten niitä suositellaan tarkkailtavaksi noin 30 minuuttia rokottamisen jälkeen.
Penikkatauti
Suomessa ei tällä hetkellä ole olemassa freteille tarkoitettua myyntiluvallista penikkatautirokotetta, jonka vuoksi rokottamiseen käytetään yleisesti joko erityisluvallista rokotetta tai toiselle eläinlajille (minkki tai koira) tarkoitettuja valmisteita. Valmisteen valinnan ja käytön tulee perustua eläinlääkärin tekemään hyöty-haitta-arvioon.
Rabies
Raivotautia vastaan fretti rokotetaan, jos se joutuu sellaisiin olosuhteisiin, joissa se voisi saada raivotautitartunnan. Rabiestartunta leviää lähes yksinomaan raivotautisen nisäkkään pureman välityksellä.
Rabiesrokotus vaaditaan myös tuontiin ja vientiin liittyen.
Minisian rokotteet
Minisioille saa käyttää vain sioille tarkoitettuja rokotteita. Käytännössä lemmikkisiat tarvitsevat ainoastaan sikaruusurokotteen, varsinkin jos ne joutuvat kosketuksiin maan kanssa.
Minisikojen perusrokotukseen sikaruusua vastaan kuuluu rokotus ensimmäisen kerran 8–12 viikon iässä ja uusinta 3 viikon kuluttua. Tehosterokotukset annetaan infektiopaineesta riippuen puolivuosittain tai vuosittain. Tarkemmat rokotusohjeet löytyvät käytetyn rokotteen valmisteyhteenvedosta.