Eläimen hyvä terveystilanne on edellytys eläimen hyvinvoinnille. Eläimen terveys voi heikentyä monista eri syistä. Terveyteen vaikuttavia tekijöitä ovat eri taudinaiheuttajien lisäksi muun muassa eläimen saama ravinto ja hoito, elin- ja ympäristöolosuhteet sekä perintötekijät. Näiden yhteisvaikutus on usein ratkaiseva sille, sairastuuko eläin vai ei. Toisinaan eläin sairastuu äkillisesti, mutta osa sairauksista ja tarttuvista taudeista voi edetä vähitellen ja vähäisin oirein.
Eläimen sairastumista voidaan ehkäistä hyvällä hoidolla, kyseiselle eläinlajille sopivalla elinympäristöllä, järkevällä eläinjalostuksella sekä ehkäisemällä taudinaiheuttajien leviäminen eläinkaupan ja –jalostuksen, lannan, kuolleiden eläinten tai ihmisten mukana sekä luonnonvaraisten ja kotieläinten välillä. Rokotuksilla voidaan estää joidenkin tarttuvien tautien leviäminen eläimestä toiseen. Sairaan eläimen hoidossa voidaan käyttää kyseiselle eläinlajille soveltuvia lääkkeitä.
Eläinten terveydentilasta ja eläimillä esiintyvistä tarttuvista taudeista saadaan tietoa eläinlääkäreitten tekemien eläinten kliinisten tarkastusten, teurastamoilla tehtävän lihantarkastuksen, tuotantoeläinten tuotosseurannalla, sekä ottamalla näytteitä sairaista ja terveistä eläimistä ja tutkimalla näytteitä tai kuolleita eläimiä Ruokavirastossa taudinaiheuttajien tai sairauteen viittaavien muutosten varalta.
Eläinten omistajat ovat tärkeässä asemassa tarkkaillessaan omia eläimiään ja ottamalla yhteyttä eläinlääkäriin havaitessaan eläimessä sairauden tai tarttuvan taudin oireita. Vakavimmista tarttuvista taudeista on eläinlääkintölainsäädännössä määrätty tuottajia ja eläinlääkäreitä koskeva ilmoitusvelvoite ja näiden yhteydessä viranomaiset määräävät toimenpiteistä tartunnan hävittämiseksi.
Ajankohtaista
-
26. syyskuuta 2024
Ruotsi vapautui afrikkalaisesta sikarutosta
Ruotsista on purettu afrikkalaisen sikarutontartunnasta johtuneet rajoitusvyöhykkeet ja rajoitukset 25.9.2024. Tauti todettiin Ruotsissa 6.9.2023, joten rajoitukset ehtivät olla voimassa runsaan…
Ruotsi vapautui afrikkalaisesta sikarutosta -
23. syyskuuta 2024
Turkistarhojen lintuinfluenssaepidemia koetteli Suomen hyvää eläintautitilannetta
Suomen eläintautitilanne oli vuonna 2023 poikkeuksellisen haastava, laajasta tarhattujen turkiseläinten lintuinfluenssaepidemiasta johtuen. Turkiseläinten lintuinfluenssaepidemia oli uhka myös…
Turkistarhojen lintuinfluenssaepidemia koetteli Suomen hyvää eläintautitilannetta -
19. syyskuuta 2024
Sinikielitauti jatkaa leviämistään Euroopassa, tapauksia todettu myös Norjassa ja Ruotsissa
Sinikielitautiviruksen (BTV) serotyypin 3 epidemia on jatkanut leviämistään pohjoista kohti viime viikkojen aikana. Elokuussa tautia todettiin ensimmäisen kerran Tanskassa…
Sinikielitauti jatkaa leviämistään Euroopassa, tapauksia todettu myös Norjassa ja Ruotsissa -
28. elokuuta 2024
Sinikielitauti leviää Euroopassa, tapauksia todettu myös Tanskassa
Sinikielitautia aiheuttava virus (bluetongue virus, BTV) leviää Euroopan alueella, ja tautia on todettu jo useassa maassa. Vaikka sinikielitautia todetaan Euroopassa normaalistikin lähes vuosittain,…
Sinikielitauti leviää Euroopassa, tapauksia todettu myös Tanskassa -
20. kesäkuuta 2024
Saksassa ASF on todettu jälleen tuotantosioissa ja virus leviää villisioissa uusille alueille
Saksan viranomaiset ovat vahvistaneet yhdeksännen sikatilan saaneen afrikkalaisen sikaruton tartunnan. Edellinen tautitapaus todettiin Saksassa tuotantosioissa helmikuussa 2023. Tauti todettiin 3500…
Saksassa ASF on todettu jälleen tuotantosioissa ja virus leviää villisioissa uusille alueille -
17. toukokuuta 2024
Lintuinfluenssan uusi seuranta alkaa turkistarhoilla kesäkuussa
Turkistarhojen uusi lintuinfluenssaseuranta käynnistyy kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Tämä on ajanjakso, jolloin riski luonnonvaraisista linnuista saatavista…
Lintuinfluenssan uusi seuranta alkaa turkistarhoilla kesäkuussa -
18. huhtikuuta 2024
Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa todettu naudoilla ja ihmisellä USA:ssa
USA:n terveysviranomaiset USDA sekä CDC ovat raportoineet korkeapatogeenista H5N1-lintuinfluenssaa naudoilla usean osavaltion alueella. Ensimmäinen tapaus varmistui 25.3.2024 ja virus löydettiin…
Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa todettu naudoilla ja ihmisellä USA:ssa -
8. huhtikuuta 2024
Afrikkalaisen sikaruton torjuntaan uusia ohjeita ja linjauksia
Suomen lähialueilla esiintyvä afrikkalainen sikarutto ja Suomen villisikakannan kasvu viime vuosikymmeninä ovat nostaneet riskiä, että tauti voisi levitä maahamme luonnonvaraisten villisikojen…
Afrikkalaisen sikaruton torjuntaan uusia ohjeita ja linjauksia -
13. maaliskuuta 2024
Lohikalojen IHN-taudin selättäminen edennyt Ahvenanmaalla
Muutaman vuoden takaisen lohikalojen IHN-tautiepidemian hoitaminen on edennyt miltei päätökseensä Ahvenanmaalla. Ruokavirasto on purkanut Ahvenanmaan Föglöstä rajoitusvyöhykkeen, joka perustettiin…
Lohikalojen IHN-taudin selättäminen edennyt Ahvenanmaalla -
7. helmikuuta 2024
Poron rokkovirusta todettu Ruotsissa ja Norjassa
Ruotsissa ja Norjassa on löydetty uusi porojen virustauti. Hirvirokkoviruksiin (cervidpoxvirus) kuuluvaa virusta kutsutaan alustavasti poron rokkovirukseksi ja tautia nimellä pororokko. Kyseessä on…
Poron rokkovirusta todettu Ruotsissa ja Norjassa -
2. helmikuuta 2024
Afrikkalainen sikarutto näkyi Ylen kanavilla
Kotimaista sianlihantuotantoa uhkaava afrikkalainen sikarutto (ASF) oli Ylen tv-kanavien yleishyödyllisen tietoiskun aiheena helmikuun alussa. Vastuulliseen elintarvikkeiden tuliaistuontiin kannustava…
Afrikkalainen sikarutto näkyi Ylen kanavilla -
2. helmikuuta 2024
Suojaa siipikarja ja muut kesylinnut lintuinfluenssalta
Jokakeväinen siipikarjan ja muiden kesylintujen ulkonapitokielto tulee voimaan torstaina 8. helmikuuta. Toukokuun loppuun kestävän suojaustoimen tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat…
Suojaa siipikarja ja muut kesylinnut lintuinfluenssalta -
30. marraskuuta 2023
Kettujen ja supikoirien lintuinfluenssakartoitus on edennyt rivakasti
Tarhattuja kettuja ja supikoiria koskeva lintuinfluenssakartoitus on edennyt yli puolivälin. Ruokaviraston laboratoriossa on tutkittu näytteet 182 turkistarhalta, joista lintuinfluenssaa on todettu 32…
Kettujen ja supikoirien lintuinfluenssakartoitus on edennyt rivakasti -
22. marraskuuta 2023
MMM: Ruokaviraston toimet turkistarhoilla välttämättömiä ihmisten suojelemiseksi
Maa-ja metsätalousministeriö kiistää Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton FIFURin näkemyksen (tiedote 17.11.2023), että turkiseläimissä esiintyvän lintuinfluenssan hävittämistoimenpiteet olisivat…
MMM: Ruokaviraston toimet turkistarhoilla välttämättömiä ihmisten suojelemiseksi -
10. marraskuuta 2023
Kymmeneltä kettutarhalta löytyi lintuinfluenssaa
Hiljan käynnistyneessä kettu- ja supikoiratarhojen kartoituksessa on todettu lintuinfluenssaa kymmeneltä tarhalta. Tartuntatarhat sijaitsevat niiden viiden maakunnan alueella, jossa…
Kymmeneltä kettutarhalta löytyi lintuinfluenssaa -
3. marraskuuta 2023
Minkkien kartoituksessa on todettu lintuinfluenssaa muutamalta turkistarhalta
Minkkitarhojen lintuinfluenssakartoituksessa on Ruokaviraston laboratoriotutkimuksissa tutkittu näytteet 111 minkkitarhalta, joista kolmen tarhan minkeistä on todettu lintuinfluenssatartunta. Uusin…
Minkkien kartoituksessa on todettu lintuinfluenssaa muutamalta turkistarhalta -
1. marraskuuta 2023
Lintuinfluenssan tartuntavyöhyke lakkautetaan
Ruokavirasto lakkauttaa lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi kesällä perustetun tartuntavyöhykkeen laajennuksineen. Samalla puretaan tartuntavyöhykkeellä noudatettavana olleet…
Lintuinfluenssan tartuntavyöhyke lakkautetaan -
20. lokakuuta 2023
Ahvenanmaalla rantaan huuhtoutuneella villisialla ei afrikkalaista sikaruttoa
Ahvenanmaalla kuolleena löytyneellä villisialla ei ole todettu afrikkalaista sikaruttoa (ASF) Ruokaviraston laboratoriotutkimuksissa. Villisiasta otettujen näytteiden tulokset valmistuivat perjantaina…
Ahvenanmaalla rantaan huuhtoutuneella villisialla ei afrikkalaista sikaruttoa -
16. lokakuuta 2023
Henkilöliikenne siipikarjatiloille sallitaan lintuinfluenssan tartuntavyöhykkeellä
Ruokavirasto keventää asteittain heinäkuussa voimaan tullutta lintuinfluenssan tartuntavyöhykettä. Ensimmäisessä vaiheessa sallitaan henkilöliikenne siipikarjan pitopaikkoihin 16. lokakuuta alkaen,…
Henkilöliikenne siipikarjatiloille sallitaan lintuinfluenssan tartuntavyöhykkeellä -
6. lokakuuta 2023
Minkkitarhojen kartoituksessa on toistaiseksi todettu lintuinfluenssa kahdella turkistarhalla
Minkkitarhojen lintuinfluenssakartoituksen ensimmäisissä tuloksissa on todettu lintuinfluenssa kahdelta tarhalta. Tutkimuksissa lintuinfluenssaa löytyi Vöyrin ja Pedersören kunnissa, Pohjanmaalla…
Minkkitarhojen kartoituksessa on toistaiseksi todettu lintuinfluenssa kahdella turkistarhalla