Ruotsista on purettu afrikkalaisen sikarutontartunnasta johtuneet rajoitusvyöhykkeet ja rajoitukset 25.9.2024. Tauti todettiin Ruotsissa 6.9.2023, joten rajoitukset ehtivät olla voimassa runsaan vuoden. Ruotsi on kolmas EU-valtio, joka on vapautunut afrikkalaisesta sikarutosta 2000-luvulla. Ruokavirasto kumoaa suosituksensa välttää metsästysmatkoja Keski-Ruotsiin.
Afrikkalaista sikaruttoa oli Keski-Ruotsissa Fagerstan ja Norbergin seudulla luonnonvaraisissa villisioissa, mutta tartunta ei päässyt leviämään kotieläiminä pidettyihin sikoihin. Taudin torjuntatoimilla onnistuttiin myös estämään tartunnan leviäminen laajemmalle alueelle villisikojen mukana. Tartuntavyöhyke aidattiin, kuolleiden villisikojen raadot etsittiin maastosta ja villisikakantaa vähennettiin suunnitelmallisesti. Tartuntavyöhykkeellä rajoitettiin metsästystä, metsä- ja maataloustöitä sekä ihmisten liikkumista maastossa. Taudin torjuntatoimet vaativat paljon resursseja ja satojen ihmisten yhteistyötä.
Vapautuminen afrikkalaisen sikaruton tartunnasta on vaikeaa. Tautiin ei ole rokotetta ja sitä on siksi erittäin vaikea hävittää, mikäli tartuntaa todetaan luonnonvaraisissa villisioissa. Tauti on vaarallinen sikaeläimille, mutta se ei tartu ihmisiin. Ruotsia ennen tartunnasta ovat vapautuneet Tšekin tasavalta vuonna 2019 ja Belgia vuonna 2020. Tšekkiin tauti levisi uudestaan jo vuonna 2022. Tartunta leviää sekä luonnonvaraisten villisikojen mukana että ihmisten kuljettamana sikojen, viruksella saastuneiden lihatuotteiden, ruoan tähteiden, kuljetusvälineiden yms. välityksellä.
Ruokavirasto kumoaa suosituksensa välttää metsästysmatkoja Keski-Ruotsiin afrikkalaisen sikaruton takia. Ulkomailla metsästävien on aina noudatettava varovaisuutta ja huolellisuutta kotiin palatessaan ja erityisesti, jos on vierailtu afrikkalaisen sikaruton esiintymisalueilla. Metsästysmatkan jälkeen on syytä puhdistaa varusteet, jalkineet ja välineet huolellisesti. Puhdistus tulee tehdä ennen kuin samoja varusteita käytetään Suomessa metsästyksessä tai muuten maastossa tai eläinsuojissa. Jos on ollut metsästämässä ulkomailla, ei tulisi mennä sikalaan, ennen kuin kotiin paluusta on kulunut 48 tuntia. Afrikkalaisen sikaruton esiintymisalueilta ei saa tuoda metsästetyn villisian lihaa Suomeen edes omaan käyttöön eikä mitään käsittelemättömiä metsästysmuistoja.
Ruokavirasto muistuttaa, että afrikkalainen sikarutto on vakava uhka Suomelle.
Lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta