Sikaeläinten tuotantoketjun hakuohje

 

Lähetä hakemus Ruokaviraston kirjaamoon

Voit hakea hyväksyntää, milloin vain. Lähetä vapaa muotoinen hakemus Ruokaviraston kirjaamolle kirjaamo@ruokavirasto.fi.

Ruokavirasto hyväksyy hakemuksen, jos kaikki vaaditut olosuhteet ja säädökset täyttyvät. Nämä vaatimukset on kuvattu tässä ohjeessa.

Ruokaviraston päätöksestä peritään suoritemaksua. Suoritemaksun määrääminen perustuu valtion maksuperustelain (150/1992) 8 § nojalla annettuun maa- ja metsätalousministeriön asetukseen. Suoritteiden hinnat löytyvät Ruokaviraston hinnastosta. Suoritteista peritään maksu sen hinnaston mukaisesti, joka on ollut voimassa asian tullessa vireille. 

 

Sikojen merkitseminen ilman hyväksyttyä tuotantoketjua

Sika on merkittävä syntymäpitopaikassaan ennen kuin se täyttää 9 kuukautta tai ennen tätä, mikäli sika siirretään pois syntymäpitopaikastaan. Merkitsemistapoja on kolme:

  1. Tatuointi – voidaan tehdä kahdella tavalla:
    • Tatuointipihdeillä korvanlehteen
    • Tatuointivasaralla reiden ulkopintaan
  2. Tavanomainen korvamerkki
  3. Elektroninen korvamerkki
  • Kaikissa tapauksissa merkitsemiseen käytetään syntymäpitopaikan merkintätunnusta.

 

Sikojen merkitseminen hyväksytyssä tuotantoketjussa

Hyväksytyn tuotantoketjun pitopaikkojen välillä siirrettävää alle 9 kuukauden ikäistä sikaa ei kuitenkaan tarvitse merkitä ennen siirtoa. Kaikki hyväksytyssä tuotantoketjussa olevat siat on kuitenkin merkittävä ennen 9 kk ikää.

  • Merkitsemiseen käytetään sian sen hetkisen pitopaikan merkintätunnusta.
  • Alle 9 kuukauden ikäinen sika on merkittävä, kun se siirtyy hyväksytyn tuotantoketjun ulkopuolelle, esimerkiksi myydään teurastamolle.
  • Alle 9 kuukauden ikäisiä sikoja voidaan siirtää hyväksyttyjen tuotantoketjun pitopaikkojen välillä ilman merkitsemistä.
  • Jos sika siirtyy suoraan teurastamolle, riittää pelkästään teurasmerkintä.

Merkitseminen on kuitenkin pakollista seuraavissa tilanteissa:

  • Kun sika täyttää 9 kuukautta tuotantoketjun sisällä.
  • Kun sika siirretään tuotantoketjun ulkopuolelle, esimerkiksi toiseen pitopaikkaan tai teurastamolle.
  • Välittömästi, jos tuotantoketjun hyväksymisen edellytykset eivät enää täyty.

 

Kuvaa hakemukseen pitopaikkojen terveystilanne sekä sikojen jäljittävyyden varmistaminen

  1. Terveystilanne: kuvaa hakemukseen
    1. Onko tuotantoketjuun kuuluvissa sikojen pitopaikoissa todettu luetteloituja eläintauteja (ml. muut torjuttavat sekä valvottavat taudit), ja jos on niin koska viimeksi?
    2. Kuvaus siitä, miten toimitaan, jos ym. tauteja todetaan jossain tuotantoketjuun kuuluvista pitopaikoista
  • Tiedon kulkeminen jokaiseen pitopaikkaan
  • Varautuminen merkitsemisen aloittamiseen

 

Huomioitavat taudit:

  • Suu- ja sorkkatauti (a)
  • Karjarutto (a)
  • Klassinen sikarutto (a)
  • Afrikkalainen sikarutto (a)
  • Raivotautiviruksen tartunta (b)
  • Aujeszkyn tauti (c)
  • Brucella abortus-, B. melitensis-, B. suis –tartunta (d, muu torjuttava)
  • Pernarutto (d, muu torjuttava)
  • Mycobacterium tuberculosis complex (M. bovis, M. caprae, M. tuberculosis) (d, muu torjuttava)
  • PRRS (d, muu torjuttava)
  • Surra (Trypanosoma evansi) (d, valvottava)
  • Lyssavirustartunta (muu kuin raivotauti) (muu torjuttava)
  • TGE-tauti (muu torjuttava)
  • Salmonellatartunnat (valvottava)

 

  • Jäljitettävyyden varmistaminen: kerro ja kuvaa hakemuksessa
    1. Pitopaikat pitopaikkatunnuksineen, joita haetaan hyväksyttäväksi
    2. Sikojen liikkuminen tuotantoketjun pitopaikkojen välillä ja mistä pitopaikasta siirtyvät teurastamoon
    3. Jäljitettävyyden varmistaminen sikojen siirtyessä tuotantoketjun pitopaikkojen välillä teurastamoon asti
    4. Tuotantoketjun vaatimukset tulee täyttyä myös kuljetusten aikana

 

Lisätietoja:

Tanja Lähteinen, tanja.lahteinen (at)ruokavirasto.fi   terveystilanteesta ja luetteloiduista taudeista

Marjaana Spets, marjaana.spets(at)ruokavirasto.fi jäljitettävyydestä

 

Sivu on viimeksi päivitetty 10.11.2025