Eläimen maahantuoja, selvitäthän tuontiehdot etukäteen!

7. lokakuuta 2020

Lemmikit.png

Eläinten ostaminen ulkomailta on suosittua ja tilaaminen netin kautta nykyisin helppoa. Vaikka myyjä tai lähettäjä vakuuttaisi hoitavansa kaikki eläimen tuontiin kuuluvat järjestelyt, ostajan tulee itse ottaa selvää maahantuontiehdoista. Vastuu ehtojen täyttymisestä on aina maahantuojalla, jonka aloitteesta eläimen matka tapahtuu, Ruokavirasto muistuttaa.

Maahantuontiehdot vaihtelevat muun muassa sen mukaan, mistä eläin on lähtöisin ja matkustaako uusi omistaja sen kanssa rajan yli. Maahantuojalla puolestaan voidaan eläimen uuden omistajan lisäksi tarkoittaa esimerkiksi yhdistystä, joka myy tai luovuttaa eläimet eteenpäin Suomessa.

Maahantuojan on järjestettävä kaikki Suomeen saapumiseen vaadittavat toimet, jotka on syytä varmistaa hyvissä ajoin etukäteen Ruokavirastosta.

Lemmikkien tuontiehdot löytyvät helposti Ruokaviraston nettisivuilla olevasta hakukoneesta. Nettisivuillamme on lisätietoa myös eläinten rajanylityksiin liittyen. Lisätietoja voi tiedustella myös sähköpostitse – EU:n sisäiset siirrot: EU-elain@ruokavirasto.fi ja tuonti EU:n ulkopuolelta: kolmasmaa@ruokavirasto.fi

Lisätietoja:

Koirien, kissojen ja frettien Suomeen saapumisen ehtojen hakukone
Muistilista lemmikin ostamiseen verkosta
Koirien, kissojen ja frettien tuonti EU-maista Suomeen
Eläimet ja eläinperäiset tuotteet EU:n ulkopuolelta 


Kuva: Jaana Salokannel