Koirarekisterin asiointipalvelu avautuu toukokuussa

16. maaliskuuta 2023

Ruokaviraston koirarekisteri otetaan käyttöön vaiheittain. Koirarekisterin ensimmäinen osuus avautuu käyttöön 8. toukokuuta. Kun rekisteri on avattu, yksityishenkilöt voivat ilmoittaa koiransa rekisteriin. Yhdistys- ja yritystoimijoille asiointi avautuu myöhemmin.

Koirarekisterin kehittäminen jatkuu avaamisen jälkeen ja seuraavassa vaiheessa avataan asiointi yhdistys- ja yritystoimijoille. Näille toimijoille asiointi on mahdollista viimeistään elokuussa ja tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan myöhemmin. Koirarekisterin tietojärjestelmätoimittaja on sitoutunut järjestelmän avaamisaikatauluun.

Koirarekisterin avauduttua koiran sen hetkinen haltija ilmoittaa koiran rekisteriin. Ilmoituksia rekisteriin ei ole tarpeen tehdä takautuvasti.

Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut hinnan koirien rekisteröinnille: sähköisen asioinnin kautta tehtävä koiran rekisteröinti tai haltijan vaihdos maksaa 10 euroa. Hinta on 19 euroa koiralta, jos rekisteröinnin tai haltijan vaihdoksen tekee paperilomakkeella tai sähköpostitse. Koirarekisterin maksulla katetaan rekisteröinti- ja asiakaspalvelun aiheuttamat kulut, joita Ruokavirasto on arvioinut useamman vuoden aikajänteellä.

Koirarekisterin käyttöönoton myöhästymisestä huolimatta pennut tulee siruttaa ennen luovutusta seuraavalle haltijalle tai viimeistään 3 kuukauden iässä. Ennen vuotta 2023 syntyneet koirat tulee siruttaa tämän vuoden loppuun mennessä. Tunnistusmerkitsijän tulee antaa siruttamistaan koirista eläinten haltijalle tunnistustodistus.

Maa- ja metsätalousministeriö on arvioinut, että pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti saattaisivat osaltaan edistää koirien vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa ja siten ehkäistä pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia.

Koirarekisterin asiakaspalvelu on aloittanut toimintansa tammikuun alussa ja vastaa tarvittaessa aiheeseen liittyviin kysymyksiin jo ennen koirarekisterin avautumista.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Terhi Jääskeläinen, p. 029 520 4357
Erityisasiantuntija Kirsi Vehkakoski, p. 029 520 4204
Yksikönjohtaja Jaana Mikkola, p. 029 520 4700

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Koirarekisterin palautekanavan löydät täältä

Siirry koirarekisteriin

Asiakaspalvelu:

Koirarekisterin asiakaspalvelu, koirarekisteri@ruokavirasto.fi, p. 020 690 500

Lue lisää:

Koirarekisteri
MMM:n asetus koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä (68/2022)