Ukrainasta pakenevien mukana saapuvat lemmikit pääsevät EU-maihin

4. maaliskuuta 2022

EU:n jäsenmaat Suomi mukaan lukien joustavat Ukrainan sotaa pakenevien mukana saapuvien lemmikkien maahantuontivaatimuksissa. Poikkeusolosuhteista johtuen nämä lemmikkieläimet pääsevät EU-maihin ilman ennakkohakemusta tai lupaa. Normaaliolojen maahantuontivaatimuksista huolehditaan mahdollisimman pian lemmikkieläinten EU-maahan saapumisen jälkeen.

Ukrainasta pakenevien perheiden osalta EU:ssa on päätetty yhteisesti soveltaa ns. force majeure -pykälää omistajan mukana tulevien lemmikkien maahantulovaatimusten osalta.

Suomeenkin saattaa Ukrainan pakolaisten mukana tulla lemmikkieläimiä, joiden maahantuontivaatimukset eivät tässä tilanteessa täytä kaikkia tuontivaatimuksia. Näiden maahantuontivaatimusten tarkoituksena on suojata ihmisten ja eläinten terveyttä. Ruokavirasto edellyttää, että maahantuontivaatimuksiin sisältyvät rokotukset ja madotukset hoidetaan mahdollisimman pian lemmikkieläinten Suomeen saapumisen jälkeen.

Tuontieläimiin liittyy aina myös jonkinasteisia terveysriskejä. Koska Ukrainassa esiintyy muun muassa rabiesta, turhaa kontaktia maasta tuotuihin koiriin ja kissoihin on syytä välttää. Riski on lemmikkien kohdalla oletettavasti selkeästi pienempi kuin Ukrainasta tuotavien ns. rescue-koirien osalta, joiden tuonnille lievennyksiä ei myönnetä.

Ukrainan sotaa Suomeen pakenevien lemmikkien omistajia tai heidän edustajiaan, kuten avustusjärjestöjä pyydetään esittämään lemmikki ja mahdolliset maahantuontiasiakirjat rajalla Tullille saapumisen yhteydessä. Tulli antaa lisäohjeita rajalla.

Venäjältä palaavien Suomen ja muiden maiden kansalaisten omien lemmikkien osalta on päätetty soveltaa vastaavia lievennyksiä.

Lisätietoja:

Jaostopäällikkö Kitty Schulman, p. 029 520 4985, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Ajankohtaista eläinten maahantuonnista
Koirien, kissojen ja frettien Suomeen saapumisen ehtojen hakukone