Ajankohtaista

Ukrainasta sotaa pakenevien Suomeen saapuvien henkilöiden mukana kulkevat lemmikkieläimet

Poikkeuksellisissa olosuhteissa omistajansa kanssa matkustavat lemmikit Ukrainasta tai pakottavasta tilanteesta johtuen Venäjältä voivat tulla Suomeen ilman ennakkohakemusta tai lupaa. Poikkeus ei koske Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisia.

Ilmoittaudu Tulliin heti Suomen rajalla. Lisätietoja rajan ylityksen yhteydessä voit saada myös Maahanmuuttovirastolta, Poliisilta ja Rajavartiolaitokselta.   

Mikäli koirallesi ei ole annettu lääkitystä Echinococcus multilocularis -heisimatoa vastaan ennen Suomeen saapumista, saat Suomen Tullista heisimadon häätöön tabletin, joka sinun tulee antaa koirallesi Tullin valvonnassa. Kerää koirasi ulosteet ja hävitä ne talousjätteen mukana 24 tunnin ajan lääkkeen antamisen jälkeen.

Ole yhteydessä paikalliseen eläinlääkäriin 3 vuorokauden sisällä Suomeen saapumisen jälkeen. Mikäli koirallasi, kissallasi tai fretilläsi ei ole mikrosirua ja /tai siltä puuttuu raivotautirokotus, eläinlääkäri asettaa lemmikille mikrosirun ja antaa rokotuksen raivotautia vastaan. Eläinlääkäri ottaa myös verinäytteen raivotaudin vasta-aineiden määrittämiseksi. Eläinlääkärin toimenpiteet ovat ukrainalaisille omistajalle ilmaisia.

Sinun tulee pitää lemmikki eristettynä muista eläimistä ja ihmisistä 90 vuorokauden ajan rokotuksen jälkeen. Eristysaika on 90 vuorokautta myös silloin, jos rokotus on annettu ennen Suomeen tuloa. Kontaktit muihin eläimiin ja ihmisiin tulee minimoida. Lemmikkiä voi ulkoiluttaa hihnassa eristysaikana. Eläin voi viettää eristysjakson yksityisessä majoituksessa tai eläimiä sallivassa vastaanottokeskuksessa.  Ruokavirasto voi tarvittaessa pidentää eristysaikaa.

Ohjeet lemmikkien eristämiseen Suomeen saapumisen jälkeen

HUOM! Eläinten, jotka eivät matkusta omistajan mukana, tulee täyttää tuontivaatimukset: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/elaimet-ja-elainperaiset-tuotteet/elaimet/koirat-kissat-ja-fretit/koirien-kissojen-ja-frettien-tuonti/  

 

Sivu on viimeksi päivitetty 24.10.2022