Selvitä ehdot ja vaadittavat asiakirjat

Henkilö tai taho, joka vie lemmikin Suomesta EU:n ulkopuolelle, on kansallisen Eläintautilakimme 76/2021 52 § mukaan vastuussa kohdemaan ja mahdollisen EU:n ulkopuolisen kauttakulkumaan asettamien ehtojen selvittämisestä ja täyttämisestä.

Ehtoja voi selvittää esimerkiksi kysymällä apua Suomessa sijaitsevalta kohdemaan ja/ tai kauttakulkumaan suurlähetystöstä tai edustustolta.

Voit myös etsiä ehtoja kohdemaan toimivaltaisen viranomaisen sivuilta. Siellä on usein ilmoitettu sähköpostiosoite tai puhelinnumero, josta ehtoja voi kysellä tarkemmin.

Olemme koonneet tähän asioita, jotka on hyvä tuoda esille tiedustellessanne viennin ehtoja. 

Perustiedot lemmikistä:

Eläinlaji ja lukumäärä

Lemmikki- käsite voi vaihdella kohdemaittain. Tästä syystä eläinlaji on hyvä tuoda esille sen sijaan, että kerrotaan matkustettavan yleisesti lemmikin kanssa. Kerrallaan tuotavien lemmikkien lukumäärää saatetaan myös rajoittaa, ja/ tai joidenkin eläinlajien tuonnille voi olla rajoituksia. 

Rotu

Varsinkin koirarotujen osalta voi olla rajoituksia, mitä rotuja voi kohdemaahan tuoda. 

Lemmikin ikä

Ehdot voivat vaihdella lemmikin iästä riippuen. Esimerkiksi rokotusvaatimusten suhteen voi olla merkitystä, onko lemmikki kohdemaahan saapuessaan pentu vai täysikasvuinen. 

Matkustaminen:

Matkustusajankohta

Matkustusajankohdan perusteella voidaan tarkemmin määritellä, mitä ehtoja on noudatettava. 

Matkan tarkoitus ja toteutus

Ehdot saattavat vaihdella sen mukaan, viedäänkö lemmikki kohdemaahan omana henkilökohtaisena lemmikkinä (personal pet) esimerkiksi näyttelyyn, matkalle/ muuton mukana, avustajakoiraksi vai viedäänkö se kohdemaahan omistajanvaihtotarkoituksessa (commercial pet, pet for breeding purposes). Mikäli lemmikki matkustaa kohdemaahan omistajanvaihdostarkoituksessa, vastaanottajalta vaaditaan yleensä lupa vastaanottaa eläin kyseiseen maahan (niin sanottu tuontilupa). Toisaalta myös sinulta viejänä saatetaan edellyttää tuontilupaa riippumatta siitä, onko lemmikki omasi vai menossa uudelle omistajalle. Joissakin maissa erottelua kaupallisessa ja ei-kaupallisessa tarkoituksessa tuotavien lemmikkien osalta ei ole. Huomioithan, että myös avustajakoirien tulee täyttää ehdot niiden työtehtävästä huolimatta!

Matkustusreitti ja -välineet

Ilmoita matkustusreitti lähtö- ja saapumispaikkoineen ottaen huomioon mahdolliset välipysähdykset ja matkustusvälineiden (lentokone, juna, laiva, auto) vaihdot. Kauttakulkumaa saattaa edellyttää myös Suomesta alueelleen saapuvilta lemmikeiltä tiettyjen ehtojen täyttymistä. Yleensä lentojen vaihdot eivät kuitenkaan edellytä kauttakulun osalta mitään erityisedellytyksiä, vaan vienti tapahtuu täysin kohdemaan asettamilla ehdoilla. Saapumispaikan osalta kohdemaassa saattaa olla rajoituksia esimerkiksi rajoilla tehtäviä lemmikkien tarkastuksia saatetaan tehdä vain tietyillä lentoasemilla. 

Kysymyksiä voi lähettää  lemmikkieläinten vienti- päivystyspostilaatikkoon. Kysymyksiin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan saman päivän aikana.

Sivu on viimeksi päivitetty 16.6.2022