2 Lainsäädäntö

Ruokaviraston verkkosivuilla.

Euroopan unionin EUR-Lex-tietokannassa.

2.1 Kansalliset säädökset

Rehujen merkinnöistä säädetään rehulaissa sekä maa- ja metsätalousministeriön asetuksissa (MMMa), muutoksineen.

2.2 EU-säädökset

EU-asetukset (muutoksineen) ovat voimassa sellaisenaan kaikissa EU:n jäsenvaltioissa:

Asetus rehun markkinoille saattamisesta ja käytöstä (EY) N:o 767/2009

  • rehuaineluettelo (EU) 68/2013 (viimeisin muutos (EU) 2022/1104)
  • liitteiden muutosasetus (EU) N:o 2017/2279.

Komission asetus (EU) 2020/354 erityisravinnoksi tarkoitettujen rehujen käyttötarkoitusluettelosta ja direktiivin 2008/38/EY kumoamisesta.

Rehuhygienia-asetus (EY) N:o 183/2005.

Rehun lisäaineasetus (EY) N:o 1831/2003 sekä täytäntöönpanoasetukset

  • (EU) 2015/327 valmisteista koostuvien lisäaineiden markkinoille saattamista koskevat vaatimukset ja käyttöedellytykset.

Ns. lääkerehuasetus (EU) 2019/4.

Ns. TSE-asetus (EY) N:o 999/2001 muutoksineen.

Sivutuoteasetus (EY) N:o 1069/2009 sekä sen toimeenpanoasetus 142/2011.

GMO-asetukset (EY) N:o 1829/2003 ja 1830/2003.

Haitallisten aineiden direktiivi 2002/32/EY sekä sen nojalla annetut komission asetukset ja suositukset.

Luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä (EU) 2018/848

  • Asetus tiettyjen luonnonmukaisessa tuotannossa käytettävien tuotteiden ja aineiden sallimisesta (EU) 2021/1165

2.3 Määritelmiä

Merkinnät: Rehuun liittyvät ja siihen viittaavat tai sen mukana olevat maininnat.

  • Mukaan lukien mainontatarkoituksessa olevat maininnat, tiedot, tavaramerkit, tuotenimet, kuvat tai tunnukset.
  • Rehun pakkauksessa, säiliössä, tiedotteessa, etiketissä, asiakirjassa, vyötteessä tai kauluksessa taikka internetissä.

Etiketti: Mikä tahansa rehun pakkaukseen tai säiliöön kirjoitettu, painettu, kaavaimella tehty, leimattu, kohokuvioitu, kuvioitu tai liitetty lappu, merkki, kuva tai muu kuvaus.

Rehu: Mikä tahansa suun kautta tapahtuvaan eläinten ruokintaan tarkoitettu aine tai tuote, mukaan lukien lisäaineet, jalostusasteesta riippumatta (jalostettu, osittain jalostettu, jalostamaton). Vesi ei ole rehua.

Rehuaine: Kasvi- tai eläinperäiset tuotteet, joiden pääasiallinen tarkoitus on täyttää eläimen ravitsemukselliset tarpeet;

  • sellaisenaan, tuoreena tai säilöttynä
  • voivat olla teollisuuden soveltuvia oheistuotteita sekä orgaanisia ja epäorgaanisia aineita
  • voivat sisältää lisäaineita
  • tarkoitettu eläinten ruokintaan joko sellaisenaan tai prosessoinnin jälkeen taikka rehuseosten valmistukseen tai esiseosten kantaja-aineeksi.

Rehuseos: Vähintään kahdesta rehuaineesta koostuva seos, joka on tarkoitettu eläinten ruokintaan täysrehuna tai täydennysrehuna;

  • riippumatta siitä, sisältääkö se lisäaineita.

Täysrehu: Rehuseos, joka koostumuksensa perusteella riittää sellaisenaan täyttämään eläimen päivittäisen ravintoaineiden tarpeen.

Täydennysrehu: Rehuseos, jossa on korkeita pitoisuuksia tiettyjä ravintoaineita, mutta joka koostumuksensa perusteella on riittävä päiväannokseksi vain, jos sitä käytetään yhdessä muiden rehujen kanssa.

Kivennäisrehu: Täydennysrehu, jonka tuhkapitoisuus on vähintään 40 %.

Juottorehu: Rehuseos, joka annetaan joko kuivassa muodossa tai sekoitettuna tiettyyn määrään nestettä ja on tarkoitettu:

  • Nuorten eläinten ruokintaan täydentämään tai korvaamaan ternimaitovaiheen jälkeistä maitoa, tai:
  • Teuraaksi tarkoitettujen nuorten eläinten, kuten vasikoiden, karitsojen tai kilien ruokintaan.

Erityisravinnoksi tarkoitettu rehu: Rehu, joka voi tyydyttää jonkin erityisen ravitsemuksellisen tarkoituksen tietyn koostumuksensa tai valmistusmenetelmänsä vuoksi ja eroaa siten selvästi tavanomaisesta rehusta. Erityisruokavalioksi voi nimetä vain, ja myös pitää nimetä, EU:n käyttötarkoitusluettelon mukaiset rehut.

Rehun lisäaine: Aine, mikro-organismi tai valmiste:

  • Muu kuin rehuaine ja esiseos, kuten esim. vitamiini/hivenaine/säilöntäaine.
  • Lisätään tarkoituksellisesti rehuihin tai veteen.
  • Yksi tai useampi rehun lisäaineelta vaadittu vaikutus.
  • Tulee olla hyväksytty EUssa.

Esiseos: Rehun lisäaineiden seos taikka yhden tai useamman rehun lisäaineen sekä kantaja-aineena käytettävän rehuaineen tai veden seos:

  • Ei ole sellaisenaan tarkoitettu eläinten ruokintaan.

Kantaja-aine: Aine, jota käytetään rehun lisäaineen liuottamiseen, laimentamiseen, sekoittamiseen tai muuhun fysikaaliseen muuttamiseen.

  • Tarkoitus on käsittelyn, annostelun tai käytön helpottaminen.
  • Ei muuta teknologista vaikutusta eikä sillä itsessään ole teknologista vaikutusta.

Vähimmäissäilyvyys: Ajanjakso, jonka ajan merkinnöistä vastaava henkilö takaa rehun oikeissa varastointiolosuhteissa säilyttävän ilmoitetut ominaisuutensa.

  • Koko rehun osalta voidaan ilmoittaa vain yksi vähimmäissäilyvyysaika, joka määräytyy rehun kunkin ainesosan vähimmäissäilyvyysajan perusteella.

Erä: Tunnistettavissa oleva rehumäärä, jolla on määritetty olevan yhteisiä ominaisuuksia kuten alkuperä, lajike, pakkaustapa, pakkaaja, lähettäjä tai merkinnät.

  • Yksittäisessä tuotantolaitoksessa samoja tuotanto-olosuhteita käyttäen tuotettu tuotannon määrä tai määrät, jos ne on tuotettu yhtäjaksoisesti ja yhteisvarastoitu.
  • Erän määrittelee toimija.

Elintarviketuotantoeläin: Eläin, jota ruokitaan, kasvatetaan tai pidetään ihmisravinnoksi tarkoitetun elintarvikkeen tuotantoa varten.

  • Mukaan luettuina eläimet, joita ei käytetä ravinnoksi, mutta jotka kuuluvat sellaiseen eläinlajiin, jota yleensä käytetään yhteisössä ihmisravinnoksi, esim. lemmikkipossu ja -lammas, kotitarvekana, hevonen.

Muu kuin elintarviketuotantoeläin: Eläin, jota ruokitaan, kasvatetaan tai pidetään mutta ei käytetä ihmisravinnoksi, kuten turkiseläimet, lemmikkieläimet sekä laboratorioissa, eläintarhoissa tai sirkuksissa pidettävät eläimet.

Lemmikkieläin tai lemmikki: Sellaiseen eläinlajiin kuuluva muu kuin elintarviketuotantoeläin, jota ruokitaan, kasvatetaan tai pidetään mutta ei tavallisesti käytetä ihmisravinnoksi yhteisössä.

Saastunut aine: Rehu, jossa haitallisten aineiden pitoisuus ylittää direktiivin 2002/32/EY (ml. direktiivin muutokset, asetukset (EU) N:o 574/2011 ja (EU) N:o 744/2012) mukaisesti sallitut määrät.

Lääkerehu: Rehu, joka on sellaisenaan valmista syötettäväksi suoraan eläimille ja joka on tasalaatuinen seos yhtä tai useampaa eläinlääkettä tai välituotetta ja rehuainetta tai rehuseosta.  

Ravintolisiä, lisäravinteita, terveysvaikutteisia rehuja tai uusrehuja ei rehulainsäädännössä mainita eikä rehuja voi näillä nimikkeillä saattaa markkinoille.

(Muut rehuihin liittyvät määritelmät: Tulossa Ruokaviraston sivuille...Kiitos kärsivällisyydestä!)

Sivu on viimeksi päivitetty 30.11.2022