Ruokaketjuryhmä kokoaa alan toimijat yhteen
3.10.2025
Kaikessa viranomaistoiminnassa sidosryhmäyhteistyö on tärkeää monestakin eri näkökulmasta. Elintarvikemarkkinavaltuutetun toiminta ei ole tästä poikkeus. Koska elintarvikemarkkinavaltuutettu on nimenomaan elintarvikeketjun toimintaan keskittyvä erityisviranomainen, on sidosryhmäyhteistyön merkitys korostetun tärkeää. Monipuolinen sidosryhmäyhteistyö on tärkeä osa elintarvikemarkkinavaltuutetun päivittäistä toimintaa.
Tässä kirjoituksessa on tarkoitus kuvata hieman tarkemmin sitä, miten valtuutettu tekee säännöllistä yhteistyötä elintarvikeketjun eri portaita edustavien järjestöjen kanssa. Tätä yhteistyötä varten on perustettu niin sanottu ruokaketjuryhmä. Ruokaketjuryhmässä ovat edustettuna elintarvikeketjun avaintoimijat, eli niin alkutuottajat, elintarviketeollisuus kuin vähittäiskauppakin: alkutuotantoa edustavat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, elintarviketeollisuutta Elintarviketeollisuusliitto ETL ja vähittäiskauppaa Päivittäistavarakauppa PTY.
Miten ruokaketjuryhmä sai alkunsa?
Ruokaketjuryhmän toiminta sai alkunsa vuoden 2021 loppupuolella, jolloin poikkeuksellinen voimakas kustannuskriisi koetteli elintarvikeketjun toimijoita. Kustannuskriisi oli aiheuttanut paljon julkista keskustelua, mutta ratkaisujen etsimisen sijaan keskustelussa olivat painottuneet muut teemat. Ratkaisukeskeisemmän keskusteluilmapiirin lisäämiseksi elintarvikemarkkinavaltuutettu kutsui kustannuskriisin kanssa painivien sidosryhmien edustajat keskustelutilaisuuteen. Keskustelun seurauksena päädyttiin teettämään selvitys elintarvikeketjun sopimusrakenteista, ja selvityksen tekeminen sekä sen julkaiseminen antoivat aihetta uusille kokoontumisille. Lopulta todettiin tarve säännöllisille tapaamisille. Alkuvaiheen kokoontumisten seurauksena syntyivät edellä jo mainitun sopimusrakenteita koskevan selvityksen lisäksi muun muassa selvitys elintarvikeketjun toimijoiden keskeisistä tietotarpeista (ns. ”datahuoneselvitys”) sekä elintarvikemarkkinavaltuutetun ehdotus kustannusindeksien käytöstä osana elintarvikeketjun sopimuksia.
Sittemmin ruokaketjuryhmän säännölliset kokoontumiset ovat vakiintuneet osaksi elintarvikemarkkinavaltuutetun toimiston rutiineja. Nykyisin kokoontumisia on kuusi kertaa vuodessa. Kokouksissa keskustellaan elintarvikeketjun ajankohtaisista asioista. Lisäksi elintarvikemarkkinavaltuutettu tiedottaa kokouksessa toimintaansa liittyvistä ajankohtaisista asioista, joista kokouksiin osallistuvat järjestöjen edustajat jakavat tietoa jäsenistölleen. Viime aikoina kokouksissa on käsitelty muun muassa elintarvikeketjun toimintaa koskevia ajankohtaisia selvityksiä ja tutkimuksia: tarkastelussa on ollut esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen elintarvikkeiden tukkukauppaa koskeva selvitys sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston elintarvikemarkkinoita koskeva tutkimuskokonaisuus. Näitä esittelemään ryhmällä on ollut ilo saada vieraiksi asiantuntijoita hankkeista vastaavista organisaatioista. Lisäksi viime aikoina ryhmässä ovat erityisesti olleet esillä elintarvikemarkkinavaltuutetun lain soveltamisesta antamien ohjeiden päivitykset.
Avoin vuoropuhelu hyödyttää koko ketjua
Ruokaketjuryhmän kaltainen sidosryhmäyhteistyön muoto on viranomaisnäkökulmasta erittäin tehokas tiedonjaon muoto, koska sen avulla tavoitetaan kerralla laaja joukko ketjun toimijoita. Tiedonjaon toteuttaminen keskitetysti takaa myös sen, että kaikki keskeiset sidosryhmät saavat tiedot samanaikaisesti ja sisällöltään samanlaisina. Tiedonjaon toteutuminen toki vaatii sitä, että kokouksiin osallistuvat järjestöjen edustajat jakavat kokouksissa käsiteltyä tietoa aktiivisesti jäsenilleen. Ryhmän jäseniä onkin kokoontumisten yhteydessä aktiivisesti muistutettu tiedonjaon merkityksestä, ja käsityksemme mukaan tiedonjako on myös käytännössä toiminut. Tiedonjaon ohella ryhmän keskeisenä tavoitteena on pohtia ratkaisuja elintarvikeketjun yhteisiin haasteisiin. Elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtävänä on erityisesti ohjata keskustelua siihen suuntaan, että ratkaisuehdotukset riittävällä tavalla huomioivat kaikkien ketjun toimijoiden ja ennen kaikkea heikomman sopijaosapuolen edut.
Ruokaketjuryhmä on erittäin hyvä esimerkki käytännön sidosryhmätyöstä, joka on vakiintunut säännölliseksi osaksi elintarvikemarkkinavaltuutetun toimiston toimintaa. Haluamme rohkaista kaikkia ketjun toimijoita olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä oman etujärjestönne edustajiin. He välittävät saamaansa viestiä ryhmälle esimerkiksi sen kokouksissa ja muilla asianmukaisilla tavoilla. Myös me valtuutetun toimistossa otamme mielellämme vastaan tietoa aiheista, joita ruokaketjuryhmän kokouksissa olisi hyvä käsitellä. Ruokaketjuryhmä tarjoaa myös erinomaisen keskustelualustan järjestöjen väliselle keskinäiselle keskustelulle, mikä on omiaan lisäämään ketjun eri portaiden välistä yhteistyötä ja luottamusta.
Laaja-alainen yhteistyö tukee valtuutetun työtä
Ruokaketjuryhmän lisäksi elintarvikemarkkinavaltuutettu ja toimiston asiantuntijat tekevät sidosryhmäyhteistyötä laaja-alaisesti elintarvikealan toimijoiden kanssa. Työtä tehdään niin tapaamalla toimijoita kahdenvälisesti kuin osallistumalla tilaisuuksiin, joissa on mahdollisuus kerralla tavata laajempi joukko toimijoita. Sidosryhmäyhteistyöhön kuuluu kiinteästi myös yhteistyö elintarvikeketjuun liittyvää tutkimusta tekevien tahojen kanssa eri muodoissa: tutkimusaiheita pohditaan ja tehtyihin tutkimuksiin liittyviä havaintoja tarkastellaan kahdenvälisissä tapaamisissa sekä erilaisissa laajemman osallistujajoukon tilaisuuksissa, joita myös järjestetään yhteistyössä eri tahojen kanssa. Tavoitteena on jatkossa entisestään lisätä ja laajentaa sidosryhmäyhteistyötä kaikissa eri muodoissa. Olemme kiinnostuneita sidosryhmäyhteistyöstä kaikkien elintarvikeketjun parissa toimivien tahojen kanssa, joten kannattaa myös tässä asiassa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä toimistoomme.
Jarno Sukanen
Elintarvikemarkkinavaltuutettu
Elintarvikemarkkinavaltuutetun blogissa käsitellään elintarvikemarkkinoiden ajankohtaisia kysymyksiä ja pohditaan elintarvikeketjun toimintaa elintarvikemarkkinalain näkökulmasta. Kirjoittajina ovat Elintarvikemarkkinavaltuutetun toimiston asiantuntijat.