Sähköinen mallitesti

1. Joidenkin maitotuotteiden valmistukseen käytetään hyödyllisiä mikrobeja.

2. Ruokamyrkytyksen riski kasvaa, jos työntekijä käsittelee raakaa lihaa ja vihanneksia samoilla työvälineillä tai työpinnoilla, kun valmistaa ruokaa.

3. Kylmäkalusteeseen on merkitty täyttöraja. Täyttörajalla ei ole merkitystä sille, miten elintarvikkeet säilyvät kylmäkalusteessa.

4. Lämpimät ruoka-annokset saavat jäähtyä huoneenlämpöisiksi kuljetuksen aikana.

5. Muovikelmulla päällystetty lämmin ruoka säilyy turvallisena huoneenlämmössä, koska kelmu suojaa ruokaa ympäristön mikrobeilta.

6. Markkinatapahtumissa ei tarvitse noudattaa lainsäädäntöä, joka koskee elintarvikkeiden myyntiä ja säilytystä.

7. Työpintojen pesu ja mekaaninen puhdistus voidaan korvata käyttämällä vain desinfiointiainetta.

8. Elintarvikepakkauksessa Viimeinen käyttöpäivä -merkintä tarkoittaa päivää, jonka jälkeen elintarviketta voidaan vielä myydä, jos se on hyvälaatuista.

9. Pesuaineen annostus vaikuttaa olennaisesti puhdistuksen lopputulokseen.

10. Jos työntekijä käyttää kertakäyttökäsineitä, ne täytyy vaihtaa aina, kun hän on koskenut likaisia pintoja tai käsitellyt rahaa.

11. Ruoan voi jäähdyttää turvallisesti työpöydällä, jos ulkona on riittävän kylmä ja ikkuna ruoka-astian vieressä on auki.

12. Elintarvikkeiden pakkausmateriaaleja ei saa säilyttää suoraan lattialla vaan esimerkiksi puhtaiden alustojen päällä.

13. Lemmikkieläimiä saa viedä elintarvikehuoneiston keittiöön.

14. Jos elintarvike (esimerkiksi maksalaatikko) on otettu sulamaan pakastimesta, se säilyy paremmin kuin samanlainen elintarvike, jota ei ole pakastettu.

15. Pastöroitu maito on helposti pilaantuva elintarvike.

16. Norovirus voi tarttua työntekijästä elintarvikkeisiin, vaikka työntekijällä ei ole oireita.

17. Työntekijän täytyy pestä kädet, jos hän on ensin käsitellyt raakoja elintarvikkeita, kuten raakaa kalaa, ja siirtyy sen jälkeen käsittelemään kypsennettyjä elintarvikkeita, kuten kypsää broileria.

18. Kaikkien elintarvikealan toimijoiden täytyy tehdä omavalvontaa.

19. Yleisesti allergioita aiheuttavia ja gluteenia sisältäviä raaka-aineita ja tuotteita täytyy säilyttää varastossa hyvin merkittyinä ja suojattuna, esim. suljetuissa pakkauksissa.

20. Ihmisen iholla on aina mikrobeja.

21. Jos noutopöydässä on tarjolla salaattia tai makaronilaatikkoa ja niitä jää yli, niitä voi myydä asiakkaalle seuraavana päivänä.

22. Työntekijä voi levittää tarttuvaa tautia elintarvikkeiden kautta muihin ihmisiin, vaikka hänellä ei olisi taudin oireita.

23. Pakastekala täytyy sulattaa jäähdytetyssä tilassa.

24. Elintarvikehuoneisto täytyy siivota säännöllisesti puhtaanapitosuunnitelman mukaan. Lisäksi puhtautta täytyy seurata jatkuvasti.

25. Paikallinen elintarvikevalvontaviranomainen on vastuussa siitä, että elintarvikemyymälässä myytävät elintarvikkeet ovat turvallisia.

26. Hyvä käsihygienia ehkäisee ruokamyrkytyksiä.

27. Kaikki mikrobien myrkyt tuhoutuvat, kun ruoka kuumennetaan yli +60 celsiusasteeseen.

28. Ihmisen ihon haavoista voi siirtyä elintarvikkeisiin ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja.

29. Vihannesleikkurin päivittäiseen puhdistamiseen riittää huuhtelu vedellä.

30. Jos myy elintarvikkeita liikkuvasta kioskista tai myyntivaunusta, ei tarvitse tehdä omavalvontaa.

31. Ruokamyrkytyksen voi saada naudan jauhelihapihvistä, joka on kypsennetty puolikypsäksi (medium).

32. Mikrobeja voi siirtyä elintarvikkeisiin lian ja pölyn mukana.

33. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet saavat jäätyä kuljetuksen aikana.

34. Jos ruokaa valmistetaan tänään kuumentamalla ja se halutaan tarjoilla huomenna, se täytyy jäähdyttää säilytystä varten +6 celsiusasteeseen tai sen alle. Jäähdytys saa kestää korkeintaan neljä tuntia.

35. Puhdistus- ja siivousvälineitä voi säilyttää WC:ssä suojaamattomina WC-pöntön vieressä.

36. Omavalvontaan perehtyminen on osa uuden työntekijän perehdyttämistä.

37. Mikrobit voivat lisääntyä nopeasti likaisissa ruokailuastioissa ja ruokailuvälineissä.

38. Kun työpinnat puhdistaa heti työskentelyn jälkeen, vähentää hygieenisiä riskejä.

39. Elintarvikkeita pilaavat bakteerit voivat lisääntyä nopeasti, jos lämpötila on +6 ja +60 celsiusasteen välillä.

40. Jos elintarvikkeessa on säilöntäaineita, siinä ei voi olla bakteereja, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksen.

Sivu on viimeksi päivitetty 27.3.2025