Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

E434 - Polyoksietyleenisorbitaanimonopalmitaatti (Polysorbaatti 40)

Lisäaineryhmä
Emulgointi, stabilointi- ja sakeuttamisaineet

Kuvaus
Valmistetaan kemiallisesti sorbitolin (E 420), rasvahappojen (E 570) ja etyleenioksidin reaktiossa. Rasvahapot voivat olla eläinperäisiä. Stabilointi- ja emulgointiaineita. Saa käyttää mm. jäädykkeisiin, makeisiin, purukumiin, keittoihin, kastikkeisiin, kookosmaitoon, kahvileipään ja jälkiruokiin. Enimmäismäärärajoituksia.

Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI)
E432-E436 yhteismäärälle 10 mg/kg/vrk

Mahdollisesti eläinperäinen