Mitä tietoa pakkauksista saa?

Ruoka-allergisen kannattaa lukea elintarvikkeiden pakkausmerkinnät huolella, jotta pystyy välttämään ruokia, joista saa oireita. Pakkausmerkinnät tulee olla elintarvikkeissa suomen ja ruotsin kielellä. Pakkausmerkinnöistä elintarvikkeen nimi ja ainesosaluettelo antavat tietoa siitä mitä tuote sisältää.

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSAn (European Food Safety Authority) tieteellisen arvioinnin pohjalta on tehty luettelo allergioita ja intoleransseja aiheuttavista aineista ja tuotteista (esitetty taulukossa 1). Luettelo löytyy myös elintarviketietoasetuksen (EU) N:o 1169/2011 liitteestä II.

  • Allergioita ja intoleransseja aiheuttavien ainesosien käytöstä on aina ilmoitettava elintarvikkeiden pakkauksissa.
  • Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet tulee ilmoittaa selkeästi muusta ainesosaluettelosta erottuvalla tavalla esimerkiksi kirjasinlajilla, kirjasintyylillä tai taustavärillä.

Jos on allerginen muille kuin tämän luettelon ainesosille, pakkausmerkinnöistä ei aina välttämättä saa täsmällisesti tietoa sisältääkö elintarvike tätä ainesosaa vai ei. Pakkausmerkinnöissä voidaan nimittäin käyttää joistain ainesosista ryhmänimiä (esimerkiksi maissitärkkelys voidaan ilmoittaa ryhmänimellä tärkkelys).

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023