Ruoka-allergian toteaminen ja neuvonta

Ensimmäisenä ruoka-allergiaa epäiltäessä tehdään lääkärin vastaanotolla huolellinen potilaan haastattelu. Tämän jälkeen voidaan tehdä oireiden mukaan tutkimuksia muun muassa ihotestauksia ja verikokeita, joiden tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina.

Ruoka-allergia varmistetaan aina välttämis-altistuskokeella, jossa epäilty ruoka jätetään pois ruokavaliosta 1—4 viikon ajaksi. Jos oireet häviävät tänä aikana, ruoka palautetaan ruokavalioon aloittaen pienistä määristä ja pidetään ruokavaliossa 1—2 viikon ajan oireiden varmistamiseksi. Jos potilas on lapsi tai hänellä on vakavia oireita, kokeilut tehdään erikoislääkärin valvonnassa.

Kehen ottaa yhteyttä?

Jos epäilet ruoka-allergiaa, hakeudu omalle terveysasemalle tai ota yhteyttä neuvolaan. Jos tarvitset ohjausta ravitsemuksessa tai ruokavalion suunnittelussa ota yhteyttä terveyskeskuksen tai sairaanhoitopiirin ravitsemusterapeuttiin tai hoitavaan lääkäriin. Useimmiten ravitsemusterapeutille tarvitaan lähete, jonka saa hoitavalta lääkäriltä. Erityisesti, jos vältettäviä ruokia on paljon, jos kyseessä on pieni lapsi ja vaikea ruoka-allergia, kannattaa keskustella ruokavaliosta ravitsemusterapeutin kanssa.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023