• Ruokaviraston asiointipalveluissa on käyttökatko perjantaista 23.5.2025 kello 16.15 alkaen. Asiointipalvelut ovat normaalisti käytettävissä viimeistään maanantaina 26.5.2025 kello 8. Palvelut voivat olla käytettävissä jo aiemmin. Lue lisää
  • Ruokaviraston asiointipalveluissa on muutaman minuutin mittainen käyttökatko maanantaina 26.5. kello 15 ja 16 välillä. Lue lisää

Äyriäiset ja nilviäiset (muun muassa simpukat, mustekalat, osterit ja etanat)

Äyriäisiä ovat ravut ja hummeriNilviäisiä puolestaan ovat simpukat, osterit, mustekalat ja kotilot kuten etanat.

Äyriäis- ja nilviäisallergisista suuri osa on allergisia useammalle kuin yhdelle äyriäislajille. Kala-allergian ja äyriäis/nilviäisallergian välillä ei ristiallergiaa ole havaittu. Äyriäisallergia on usein pysyvä. Kuten herkimmille kala-allergikoille, myös äyriäis- ja nilviäisallergisille voi tulla oireita jopa hengitysilman kautta niiden kypsennyksestä.

Nilviäisiä syödään Suomessa verrattain vähän. Etelä-Euroopassa ja Aasian rannikkoalueilla meressä elävien nilviäisten (esimerkiksi mustekalat) käyttö on paljon yleisempää. Esimerkiksi kiinalaisissa ruokalajeissa (esimerkiksi dim sum keitto) nilviäisten käyttö on tavallista. Etanoita syödään paljon Ranskassa ja Etelä-Euroopan maissa.

Pakkausmerkinnät

Äyriäisten ja nilviäisten käytöstä tulee aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä omilla nimillään.

Nimiä ruotsiksi ja englanniksi:

  • katkarapu, shrimp/prawn, räka
  • jokirapu, crayfish, flodkräfta
  • hummeri, lobster, hummer
  • kampasimpukka, scallop, kammusla
  • sinisimpukka, mussel, blåmusla
  • osteri, oyster, ostron
  • mustekala, octopus/squid/cuttlefish/cephalopod, bläckfisk
  • etana, snail, snigel
  • nilviäinen, mollusc, blötdjur
  • kotilo, gastropod, snäcka
Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023