Pähkinät ja siemenet

Puupähkinöitä ovat muun muassa hasselpähkinä, saksanpähkinä, pekanpähkinä ja parapähkinä. Myös manteli luetaan puupähkinöiden joukkoon. Puupähkinä- ja siemenallergioiden oireet saattavat olla vaarallisia. Puupähkinöille allergiset saavat usein oireita eri pähkinöistä, joiden ei tarvitse välttämättä olla läheisiä lajisukulaisia.

Koivunsiitepölylle allergiset voivat saada lievempiä oireita puupähkinöistä. Siitepölyallergiaan liittyvä hasselpähkinäallergia käynnistyy usein varhaislapsuuden jälkeen ennen kouluun menoa. Noin 90 % koivunsiitepölyallergisista saa oireita hasselpähkinästä.

Siemenallergiat ovat viime vuosina yleistyneet nopeasti, sillä muitakin kuin perinteisten viljakasvien siemeniä lisätään leipiin ja niitä käytetään yleisestä myös salaateissa. Keittäminen ja muu kuumentaminen tuhoaa osan allergeeneista, mutta voimakkaita allergiareaktioita aiheuttavat allergeenit eivät häviä.

Pähkinöitä ja siemeniä käytetään muun muassa makeisissa, leivonnassa, aamiaisviljavalmisteissa, leivissä, ja jäätelössä. Myös salaateissa ja salaatinkastikkeissa voidaan käyttää pähkinöitä ja siemeniä. Esimerkiksi italialaisessa pestokastikkeessa on pinjansiemeniä, joita ei usein sileäksi jauhetusta kastikkeesta välttämättä huomaa. Waldorfinsalaattiin kuuluu puolestaan saksanpähkinä. Marsipaanin valmistukseen käytetään puolestaan mantelia ja nougatin hasselpähkinää. Pähkinöistä ja siemenistä voidaan myös tehdä öljyjä.

Seesaminsiemeniä on usein Lähi-Idästä peräisin olevissa ruokalajeissa (kastikkeet, halva, tahini, hummus). Leivonnassa niitä käytetään myös, hampurilaissämpylöiden päällä on usein seesaminsiemeniä.

Sinapinsiementä esiintyy sinapin lisäksi useissa kastikkeissa ja mausteseoksissa (esimerkiksi intialainen garam masala -mausteseos). Sinapinsiementä voi olla myös muun muassa kurkku- ja hillosipulisäilykkeissä ja sinappia friteeratuissa ruoissa ja suolaisissa kekseissä. Kontaminaatioriski on olemassa muun muassa pikaruokakioskeilla, joissa sinappia käsitellään paljon.

Pakkausmerkinnät

Hasselpähkinä, saksanpähkinä, cashew-pähkinä, pekaanipähkinä, parapähkinä, pistaasipähkinä, australianpähkinä, manteli, Macadamia pähkinä, Queenslandpähkinä, seesaminsiemenet, sinapinsiemenet ja niistä tehdyt tuotteet tulee aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä omilla nimillään

  • Poikkeukset: 
    • Alkoholijuomat, joiden tislauksessa on käytetty pähkinöitä

 

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023