Maissilastussa vaarallisen paljon kapsaisiinia

22. joulukuuta 2023

Julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa on kerrottu Hot Chip Challenge 3 g -nimisestä tuotteesta, joka on maailman tulisimpana sipsinä mainostettu maissilastu -pakkaus. Kyseessä on yksittäinen maissilastu, joka on maustettu yhdellä maailman tulisimmista chileistä Carolina Reaper -chilillä ja myös toisella hyvin tulisella Trinidad Moruga Scorpion -chilillä. Tuote on valmistettu Tšekissä.

Ruokavirasto varoittaa tuotteen haitallisuudesta

Ruokavirasto varoittaa kuluttajia nauttimasta tuotetta, sillä tuotteen on havaittu sisältävän vaarallisen korkeita pitoisuuksia kapsaisiinia. Kapsaisiini on chilipaprikoiden sisältämä polttavaa tunnetta aiheuttava yhdiste, joka voi suurina pitoisuuksina aiheuttaa ihon ja limakalvojen ärsytystä. Tuotteen korkean kapsaisiini- pitoisuuden vuoksi tuote on poistettu markkinoilta useissa EU-jäsenmaissa terveydelle haitallisena.

Ruokaviraston tietojen mukaan tuotteita on ollut myynnissä yksittäisissä kivijalka- tai verkkokaupoissa. Paikalliset viranomaiset varmistavat, ettei kyseisiä tuotteita ole enää myynnissä viranomaisten tiedossa olevissa myyntipaikoissa. Kuluttajien on syytä jättää nauttimatta nämä ja vastaavat tuotteet niiden haitallisuuden vuoksi. 

Markkinoille saatettavien elintarvikkeiden on oltava turvallisia

Lainsäädännön mukaan markkinoille saatettavien elintarvikkeiden on oltava turvallisia. Koska kyseinen tuote sisältää vaarallisen korkeita pitoisuuksia kapsaisiinia, Ruokavirasto katsoo sen olevan terveydelle haitallinen. Ruokavirasto katsoo, ettei Hot Chip Challenge 3 g -tuote täytä elintarvikkeita koskevaa turvallisuusvaatimusta ja sen vuoksi tuotetta ei tule saattaa markkinoille Suomessa. Samoin jo markkinoille saatetut tuotteet on poistettava markkinoilta.

Yle 21.12.2023
Iltalehti 20.12.2023

Tuotteen kuva (RASFF-järjestelmä)

Hot Chip Challenge -maissilastu.