A-vitamiini ja maksa
Mitä A-vitamiini on?
A-vitamiini on välttämätön ravintoaine, jolla on keskeinen merkitys monissa elimistön toiminnoissa. A-vitamiini vaikuttaa muun muassa näkökykyyn, solujen kasvuun ja erilaistumiseen, elimistön puolustusmekanismeihin sekä sikiönkehitykseen. Elimistö ei pysty itse valmistamaan A-vitamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. A-vitamiini esiintyy eläinkunnan tuotteissa retinoideina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina, jotka muuttuvat elimistössä retinoideiksi. A-vitamiini on yleisnimitys retinoidiyhdisteille, joilla on retinolin biologinen aktiivisuus. A-vitamiiniaktiivisuus ilmoitetaan retinoliekvivalentteina (RE). Ravinnossa esiintyvistä karotenoideista suurin A-vitamiiniaktiivisuus on β-karoteenilla.
Mistä A-vitamiinia saa?
A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan. Maksan A-vitamiinipitoisuudet ovatkin korkeammat kuin minkään muun ruoka-aineen (Taulukko 1). Muita runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat rasvaiset maitovalmisteet, ravintorasvat ja kananmuna. Karotenoideja on runsaasti tummanvihreissä lehtivihanneksissa sekä oransseissa ja punaisissa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa.
Taulukko 1. Ruoka-aineiden keskimääräisiä A-vitamiinipitoisuuksia. Eläinperäisissä tuotteissa A-vitamiini on retinoidimuodossa ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina.
Ruoka-aine | Keskimääräinen A-vitamiinipitoisuus | Ruoka-aine | Keskimääräinen A-vitamiinipitoisuus(μg RE/100 g) 1 |
Retinoidimuodossa | Karotenoideina | ||
Maksa | 18 000 | Ruusunmarjasose | 1 230 |
Margariini,rasvalevite | 850 | Porkkana | 774 |
Voi | 706 | Bataatti | 767 |
Äidinmaidonkorvikejauhe | 519 | Lehtikaali | 766 |
Kerma (38%rasvaa) | 334 | Kurpitsa | 367 |
Kananmuna | 260 | Pinaatti | 275 |
Juusto | 231 | Punainen paprika | 243 |
Kala | 67 | Lehtiselleri | 243 |
Jauhelihapihvi (sika-nauta) | 61 | Parsakaali | 85 |
Broileri | 37 | Purjosipuli | 83 |
Naudanfile | 5 | Lehtisalaatti | 82 |
|
| Tomaatti | 66 |
|
| Herne | 31 |
|
| Appelsiini | 10 |
1. Lähde: Elintarvikkeiden koostumustietokanta Fineli®, www.fineli.fi
Liikaa tai liian vähän A-vitamiinia?
Sekä A-vitamiinin puute että liikasaanti voivat aiheuttaa terveyshaittoja. A-vitamiinin puute on kuitenkin harvinaista länsimaissa. Sitä vastoin retinoidimuotoisen A-vitamiinin liikasaannin riski on olemassa. Liikasaanti ilmenee lapsilla ja aikuisilla A-vitamiinimyrkytyksenä ja sikiöaikana sikiönkehityksen häiriöinä. A-vitamiinin liikasaannin oireita ovat yleisoireet, kuten päänsärky ja väsymys sekä ruoansulatuskanavan, ihon, hermoston ja tuki- ja liikuntaelimistön oireet. Ruoka-aineista johtuvat myrkytystapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Maksan, A-vitamiinilla täydennettyjen elintarvikkeiden tai A-vitamiinia sisältävien ravintolisien jatkuva liiallinen käyttö voi aiheuttaa A-vitamiinimyrkytyksen.
Kasviksista saatavien karotenoidien ei ole havaittu aiheuttavan suurinakaan annoksina haittaa. Erityisesti β-karoteenin pitkäaikainen runsas saanti voi näkyä ihon kellertymisenä, mutta se on kuitenkin täysin vaaratonta.