Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Pakastevihannekset

Pakastevihanneksista on tutkimuksissa voitu säännöllisesti todeta listeriabakteeria. On suositeltavaa, että listerioosin suhteen riskiryhmiin kuuluvat käyttävät pakastevihannekset vain kunnolla kuumennettuina. Lisäksi kaikkien kuluttajien on syytä noudattaa mahdollisia valmistajan pakkausmerkinnöissä antamia kuumennusohjeita.

Suurkeittiöissä, jotka valmistavat ruokaa riskiryhmiin kuuluville henkilöille (esimerkiksi vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja sairaaloissa) tulee kuumentaa pakastevihannekset ennen tarjoamista. Salaattiin lisättävät pakastevihannekset kiehautetaan ja jäähdytetään ennen käyttöä.

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2023