Korvasienten käsittelyohjeet pysyvät ennallaan

26. toukokuuta 2025

Ruokaviraston antamat korvasienten käsittelyohjeet säilyvät entisellään, koska uusi riskiselvitys ei tuonut muutosta ohjeisiin.

Korvasienen sisältämän gyromitriini-myrkyn ja sen aineenvaihduntatuotteiden määrää voidaan vähentää korvasienissä keittämällä ja kuivaamalla, mutta kaikki myrkky ei häviä täysin millään käsittelyllä.

Korvasienen käsittelyohje myrkyllisyyden vähentämiseksi:

  • Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä). Keittoaika on vähintään viisi minuuttia.
  • Huuhtele keitetyt sienet hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattujen korvasienten käsittely:

  • Liota kuivattuja korvasieniä vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä).
  • Keitä korvasienet liotuksen jälkeen kahteen kertaan, kuten tuoreet korvasienet.

Tuuleta hyvin, kun kuivaat tai keität korvasieniä. Älä käytä korvasienten liotus- ja keittovettä ruoanvalmistuksessa.

Käyttömääräsuosituksia ei pystytä antamaan

Turvallisena pidettävää gyromitriinin tai sen aineenvaihduntatuotteiden määrää ei ole pystytty tiedon puutteen vuoksi määrittämään ruoansulatuskanavassa tapahtuvalle altistukselle. Tämän vuoksi käyttömääräsuosituksia ei pystytä antamaan.

Lapsille ja raskaana oleville tai imettäville äideille ei korvasienten syömistä suositella lainkaan. Myrkkyjäämien vuoksi korvasieni ei ole enää kuulunut suositeltavien ruokasienien joukkoon.

Käsittelyohje annettava myyntipaikalla

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen eräitä elintarvikkeita koskevien vaatimuksien (264/2012) 5 §:n mukaan muuhun kuin teolliseen tarkoitukseen myytävien tuoreiden tai kuivattujen korvasienten pakkauksessa on oltava varoitus sienten myrkyllisyydestä ja niiden käsittelyohje.

Kun korvasieniä myydään pakkaamattomina, varoitus sienten myrkyllisyydestä ja käsittelyohje on oltava myyntipaikan välittömässä läheisyydessä, helposti havaittavassa esitteessä.

Lisää tietoa

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Minna Anthoni, p. 040 137 9854