Moni ruoka voi olla riski hygienian pettäessä – Ruokavirasto muistuttaa hyvän keittiöhygienian tärkeydestä

7. toukokuuta 2025

Safe2Eat-proper-food-handling-web.jpg

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA kampanjoi parhaillaan kuluttajien tietoisuuden lisäämiseksi elintarviketurvallisuudesta. #Safe2EatEU-kampanjan tavoitteena on kannustaa kuluttajia tekemään turvallisia elintarvikevalintoja sekä lisätä luottamusta tutkittuun tietoon perustuvaan EU:n elintarviketurvallisuusjärjestelmään. Kampanjassa mukana oleva Ruokavirasto muistuttaa kuluttajia huolellisuudesta kotikeittiössä, sillä moni ruoka voi olla riski hygienian pettäessä.

Ruoanvalmistuksen ja -säilyttämisen perussääntöjen tunteminen ja noudattaminen voivat pitää turvassa elintarvikevälitteisiltä taudeilta. Puutteellinen kypsennys, vääränlainen uudelleenlämmitys tai heikko hygienia voivat johtaa ruokamyrkytykseen. Sillä tarkoitetaan ruoan tai talousveden välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet ovat yleisimmät syyt ruokamyrkytykseen. Ruokia säilytetään huoneenlämmössä tai ennalta valmistettu kuuma ruoka jäähdytetään liian hitaasti. Usein ruokamyrkytystapaukset johtuvat myös raa’asta elintarvikkeesta peräisin olevista bakteereista tai viruksista, jotka ovat joutuneet kosketuksiin kypsien elintarvikkeiden kanssa. Ison osan ruokamyrkytystapauksista aiheuttaa norovirus, joka tarttuu myös herkästi ihmisestä toiseen. 

Noudattamalla asianmukaisia ruoankäsittely-, -valmistus- ja -säilytysohjeita voit vähentää merkittävästi elintarvikkeiden välityksellä tarttuvien sairauksien riskiä. Huolellinen käsienpesu ja elintarvikkeiden lämpötiloista ja säilytysajoista huolehtiminen ovat tärkeimmät keinot ehkäistä ruokamyrkytyksiä. Myös keittiön, leikkuulautojen ja välineiden puhtaudesta tulee pitää huolta.

”Vanhat viisaudet – pese kädet, käytä puhtaita välineitä, säilytä kylmä kylmänä ja kuuma kuumana – pätevät edelleen ja säästävät monilta turhilta vatsanväänteiltä”, muistuttaa pääjohtaja Leena Räsänen Ruokavirastosta.

EU:n elintarviketurvallisuusjärjestelmä huolehtii ruoan turvallisuudesta

Euroopan unioni ylläpitää yhtä maailman parhaista elintarviketurvallisuusjärjestelmistä. Se pitää huolta siitä, että eurooppalaisten kuluttamat elintarvikkeet täyttävät tarkat turvallisuusvaatimukset. Järjestelmä perustuu ajantasaiseen tieteelliseen tutkimukseen ja tiiviiseen yhteistyöhön EFSAn ja kansallisten elintarviketurvallisuusviranomaisten välillä.

EU:n elintarviketurvallisuusjärjestelmä takaa kuluttajille oikeuden tietää, mistä heidän ruokansa on peräisin, miten se on tuotettu ja mitä se sisältää. Asiantuntijat ympäri Eurooppaa arvioivat elintarvikkeiden turvallisuutta ja ravitsemuksellista laatua. Arviointityössä hyödynnetään sekä kansallista että EU-tason asiantuntemusta eurooppalaisten elintarviketurvallisuuden takaamiseksi. Myös elintarvikkeiden tuottajilla, kuluttajajärjestöillä ja muilla sidosryhmillä on tärkeä rooli elintarviketurvallisuustyössä.

#Safe2EeatEU-kampanja kannustaa tietoon perustuviin valintoihin

EFSA lanseerasi keväällä jo viidettä kertaa toteutettavan #Safe2EatEU-kampanjan (aiemmin #EUChooseSafeFood), jonka tavoitteena on edistää eurooppalaisten elintarviketurvallisuutta. Kampanja pyrkii antamaan kuluttajille selkeitä, tieteellisesti perusteltuja tietoja ja vinkkejä elintarviketurvallisuudesta, jotta he voivat tehdä tietoon perustuvia valintoja arjessaan.

#Safe2EatEU:ssa on tänä vuonna mukana 23 maata, Suomi mukaan lukien. Tämän vuoden kampanjassa keskitytään elintarvikkeiden turvalliseen ja asianmukaiseen käsittelyyn, ruoan terveellisyyteen sekä siihen, mitä ruoka sisältää. Somessa kampanja näkyy aihetunnisteella #Safe2EatEU. Kampanjaan ja sen materiaaleihin voi tutustua EFSAn nettisivuilla osoitteessa: www.efsa.europa.eu/fi/safe2eat

Ruokaviraston ohjeet turvalliseen ruoanvalmistukseen

  1. Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesusta
  2. Älä valmista ruokaa muille sairaana
  3. Pidä keittiö, leikkuulaudat ja välineet puhtaina
  4. Vältä bakteerien levittämistä raaoista elintarvikkeista kypsiin
  5. Kuumenna ruoka kauttaaltaan kypsäksi
  6. Pese kasvikset huolellisesti ennen käyttöä
  7. Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti
  8. Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti
  9. Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (+2–+6 asteessa).

Lisätietoja kampanjasta:

EFSA: p. +39 0521 036 14, press@efsa.europa.eu
Ruokavirasto: viestintäasiantuntija Perttu Saralampi, p. 029 520 4980, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

#Safe2EatEU:n kampanjasivut (EFSAn verkkosivuilla)
Hygienia kotikeittiössä (Ruokaviraston verkkosivuilla)
Ruokamyrkytykset (Ruokaviraston verkkosivuilla)
Avointa tietoa ruokamyrkytysepidemioista Suomessa (Ruokaviraston verkkosivuilla)
Kuusi simppeliä ohjetta, joilla voit välttyä ruokamyrkytyksiltä (YouTubessa)

Ruokavirasto toimii Suomessa elintarviketurvallisuuden, eläinten terveyden ja hyvinvoinnin ja kasvinterveyden hyväksi, tukee maaseudun elinvoimaisuutta sekä kehittää ja ylläpitää tietojärjestelmiä, asiointipalveluja ja rekistereitä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on vuonna 2002 perustettu Euroopan unionin virasto, joka tuottaa riippumatonta tutkimustietoa riskinhallintaa varten ja tiedottaa elintarvikeketjuun liittyvistä nykyisistä ja uusista riskeistä. EFSA tarjoaa tieteellisen perustan lainsäädännölle ja sääntelylle, joilla suojellaan eurooppalaisia kuluttajia elintarvikkeisiin liittyviltä riskeiltä. Tekemällä yhteistyötä kansallisten kumppanien kanssa EFSA edistää elintarviketurvallisuutta koskevan julkisen tiedottamisen johdonmukaisuutta EU:ssa.