Parapähkinät ja osterit lisätty turvallisen käytön ohjeisiin

9. kesäkuuta 2025

Ruokaviraston turvallisen käytön ohjeisiin on lisätty rajoitussuositus parapähkinöiden käyttöön. Ostereita suositellaan syötäväksi vain kuumennettuina. Lisäksi kovien juustojen käyttösuositusta on tarkennettu.

Parapähkinä sisältää erittäin paljon seleeniä. Säännöllisesti ja runsaasti käytettynä tämä voi johtaa seleenin liikasaantiin. Aikuinen voi syödä 2–3 parapähkinää päivässä, pienille lapsille pähkinöitä ei suositella. 4–10-vuotiaille suositellaan korkeintaan 1 pähkinä päivässä ja 11–14-vuotiaille korkeintaan 2 pähkinää päivässä.

Ostereita suositellaan käyttämään vain kuumennettuina. Osterit kuumennetaan kauttaaltaan vähintään 90 asteen lämpötilaan vähintään 2 minuutin ajaksi. Raakoina syötyihin ostereihin on liittynyt Suomessa toistuvasti noroviruksen aiheuttamia ruokamyrkytysepidemioita.

Pastöroimattomasta maidosta valmistettuja erittäin kovia juustoja, kuten esimerkiksi Parmigiano Reggiano ja Grana Padano, voidaan käyttää sellaisenaan. Muut pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot suositellaan edelleen kuumennettavaksi. Tämä suositus koskee raskaana olevia, vanhuksia, vastustuskyvyltään heikentyneitä henkilöitä ja lapsia.

Suomalainen ruoka on pääsääntöisesti puhdasta ja turvallista. Elintarvikkeisiin voi kuitenkin liittyä vaaratekijöitä kuten esimerkiksi mikrobit ja ympäristösaasteet. Mahdollisten terveydellisten haittojen vuoksi joidenkin ruokien käyttöä tulee siksi rajoittaa tai niiden käsittelystä annetaan lisäohjeita Ruokaviraston turvallisen käytön ohjeissa.

Lisää tietoa

Turvallisen käytön ohjeet

Lisätietoa:

pääsihteeri Satu Jyväkorpi, VRN, (parapähkinä),  etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi, p. 050 401 2427

erityisasiantuntija Elina Leinonen (osterit, kovat juustot), etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi, p. 050 566 7207