Ruokavirasto hyväksyi Pohjalainen leipäjuusto ja Kainuun juustoleipä -nimisuojahakemukset

1. helmikuuta 2024

Ruokavirasto on hyväksynyt nimisuojahakemukset, jotka koskevat Pohjalainen leipäjuusto ja Kainuun juustoleipä/Kainuulainen juustoleipä -nimitysten rekisteröintiä. Pohjalaisen leipäjuuston hakijaryhmittymä on ProAgria Oulu ry, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset. Kainuun juustoleivälle suojausta hakee ProAgria Itä-Suomi ry, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset. Molempien juustojen suojaus perustuu niiden maineeseen ja ne halutaan suojata suojattuna maantieteellisenä merkintänä (SMM). Lopullisen päätöksen nimen rekisteröinnistä tekee Euroopan komissio.

Juustojen tuotekuvaus on samanlainen

Molempien suojattavien juustojen tuotekuvaus on samanlainen. Erilaisuus tuotteiden välillä syntyy niiden maineesta.

Pohjalainen leipäjuusto ja Kainuun juustoleipä/Kainuulainen juustoleipä ovat tuorejuustoja, jotka valmistetaan suomalaisesta pastöroidusta lehmän-, vuohen- tai poronmaidosta. Juusto on pinnaltaan tummapilkkuinen. Se on muodoltaan pyöreä tai suorakaiteen muotoinen ja litteä tuorejuusto. Tuote voidaan myydä joko kokonaisena, puolikkaana tai leikattuna pienempiin osiin tai kuutioihin.

Suojattuja nimityksiä on jo noin 3650

Euroopan unionissa on suojattu tähän mennessä noin 3650 nimitystä. Järjestelmässä on 14 suomalaista rekisteröityä nimitystä, joista kaksitoista kuuluu maataloustuotteisiin ja elintarvikkeisiin sekä kaksi tislattuihin alkoholituotteisiin.

Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Lisäksi se lisää tuotteiden tunnettuutta ja helpottaa niiden markkinointia. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Julkinen kuulutus

Julkinen kuulutus sekä päätökseen liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä Ruokaviraston verkkosivuilla 11.3.2024 saakka. Päätökseen on mahdollista hakea oikaisua.

Lisätietoa: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/ainesosat-ja-sisalto/nimisuojatut-tuotteet/suomalaiset-nimisuojatuotteet/pohjalainen-leipajuusto-kainuun-juustoleipa/

Lisätietoa:

Piritta Sokura, erityisasiantuntija
Puh. 040 570 7024
etunimi.sukunimi(at)ruokavirasto.fi