Suonenjoen mansikka on Suomen neljästoista nimisuojattu tuote

2. lokakuuta 2023

Komissio on hyväksynyt Suonenjoen mansikka -nimen rekisteröinnin. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Suonenjoen Seudun marjanviljelijäin yhdistys ry.

Suonenjoen mansikka -nimen suojaus perustuu Suonenjoen seudun viljelijöiden tuottaman mansikan maineeseen. Mansikalla on pitkät viljelyperinteet Suonenjoella. Vuonna 2016 Suonenjoen mansikka täytti 100 vuotta. Suomalaiseen ruokakulttuuriin on sadan vuoden aikana jo vakiintunut käsite Suonenjoen mansikka. Sitä myydään ympäri Suomea ja ihmiset tuntevat Suonenjoen nimenomaan mansikasta. Kaupallinen mansikanviljely Suomessa on lähtöisin Suonenjoelta. Kaupungin katukuvassa mansikka näkyy monessa muodossa. Mansikan kunniaksi Suonenjoella järjestetään vuosittain Suonenjoen Mansikkakarnevaali, joka on järjestetty paikkakunnalla vuodesta 1970 asti.

Nimitystä Suonenjoen mansikka käytetään puutarhamansikasta, jota viljellään Pohjois-Savossa, Suonenjoen ja sen lähikuntien alueella. Suonenjoen mansikka on kokonaan punainen, mehevä ja suutuntumaltaan pehmeän samettinen. Maultaan mansikka on makea ja aromikas. Mansikoiden makeus vaihtelee lajikkeesta ja kasvuolosuhteista riippuen. Suonenjoen mansikka myydään tuoremarjana, pakasteena, jäädytettynä tai ainesosana jalosteissa.

Suojattuja nimityksiä on jo noin 3500

Euroopan unionissa on suojattu tähän mennessä noin 3500 nimitystä. Järjestelmässä on nyt 14 suomalaista rekisteröityä nimitystä, joista kaksitoista kuuluu maataloustuotteisiin ja elintarvikkeisiin sekä kaksi tislattuihin alkoholituotteisiin.

Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Lisäksi se lisää tuotteiden tunnettuutta ja helpottaa niiden markkinointia. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Lisätietoa nimisuojajärjestelmästä Ruokaviraston verkkosivuilla

Lisätietoa Euroopan unionin virallisessa lehdessä

 

Lisätietoa:

Piritta Sokura, erityisasiantuntija

Puh. 040 570 7024

etunimi.sukunimi(at)ruokavirasto.fi