27. elokuuta 2021

Bambua sisältävien muovituotteiden tehovalvonta käynnistyy – tavoitteena poistaa turvallisuusmääräysten vastaiset tuotteet markkinoilta

Ruokavirasto ja Tulli etsivät myynnissä olevia tai myyntiin tulossa olevia hyväksymätöntä bambukuitua sisältäviä muovituotteita. Muoviastiat, jotka sisältävät bambukuitua eivät täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia eikä niiden pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta ole tietoa. Syyskuussa käynnistyvässä EU-hankkeessa valvotaan erityisesti verkkokauppoja ja maahantuojia. Määräystenvastaisten elintarvikekontaktimateriaalien maahantuonti ja jakelu pitää lopettaa ja markkinoilla olevat tuotteet poistaa myynnistä.  

Bambujauhoa on käytetty muun muassa erilaisten take away -mukien, lasten astiastojen ja ruokailuvälineiden valmistuksessa muovin täyteaineena. Näiden tuotteiden maahantuonti ja myynti on EU:ssa kiellettyä, koska ne ovat elintarvikekontaktimateriaaleja koskevan lainsäädännön vastaisia eikä niiden turvallisuudesta voida varmistua. Bambukuitua sisältävistä muoviastioista on havaittu esimerkiksi terveydelle haitallisten kemikaalien siirtymistä elintarvikkeisiin.

Kasvikuituja sisältäviä tuotteita on tuotu maahan virheellisillä tullikoodeilla ja niitä on myös markkinoitu harhaanjohtavasti ympäristöystävällisinä, luonnollisena vaihtoehtona muovituotteille ja jopa biohajoavina. Ne ovat kuitenkin muovituotteita eivätkä siten hajoa luonnossa.

Kielto ei koske pelkästään bambukasvista valmistettuja elintarvikekontaktimateriaaleja, eikä bambukasvista valmistettuja muovilla pinnoitettuja tuotteita.

EU:n yhteinen valvontahanke elintarviketurvallisuuden parantamiseksi

Lähes kaikki EU:n jäsenmaat ovat mukana hankkeessa etsimässä ja poistamassa lainsäädännön vastaisia tuotteita markkinoilta. Suomessa kunnalliset elintarvikevalvontayksiköt valvovat tehostetusti takaisinvetoa syyskuusta 2021 lähtien. Ruokavirasto ylläpitää listaa takaisinvedettävistä tuotteista: https://www.ruokavirasto.fi/bamboo

Kuluttajia pyydetään varotoimenpiteenä lopettamaan ostamiensa, hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävien muovituotteiden käytön ja hävittämään tuotteet. Epäselvissä tilanteissa kuluttajat voivat olla yhteydessä ostopaikkaan.

 Lue lisää:

 Lisätietoja:

ylitarkastaja Merja Virtanen, Ruokavirasto, p. 050 386 8436, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling, Tulli, p. 040 332 3325, etunimi.sukunimi@tulli.fi