Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä kasvoi vuonna 2019

3. maaliskuuta 2020

Ruokaviraston keräämien tietojen mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta 200 kertaa vuonna 2019. Määrä on 19 prosenttia edellisvuotta suurempi. Yleisin syy takaisinvetoon oli allergeenivirheet.

Takaisinvetojen määrä on kasvussa neljättä vuotta peräkkäin. Yhtä yksittäistä syytä kasvuun ei ole. Näyttää siltä, että kuluttajat ilmoittavat havaitsemistaan virheistä elintarvikkeissa entistä useammin. Myös yritysten omavalvonta on kehittynyt ja viranomaisvalvontaa kohdistetaan tarkemmin arvioidun riskin perusteella.

Allergisille vaaraa väärien pakkausmerkintöjen vuoksi

Elintarvikepakkauksiin kiinnitetyt väärät etiketit, toiseen tuotteeseen tarkoitettu pakkaus tai tarkoittamatta mukaan tullut allergeeniainesosa tai -jäämä aiheuttivat 54 takaisinvetoa viime vuonna. Nämä elintarvikkeet olivat laadullisesti moitteettomia, mutta aiheuttivat ruoka-aineallergisille terveysvaaraa. Tällaiset tuotteet voi antaa hyväntekeväisyyteen tai palauttaa myyntiin, jos pakkausmerkinnät korjataan ja kuluttajaturvallisuudesta huolehditaan.

Mikrobit elintarvikkeissa aiheuttivat 40 takaisinvetoa

Toiseksi yleisin syy takaisinvetoihin oli elintarvikkeista löytyneet bakteerit ja muut mikrobiologiset ongelmat. Esimerkiksi salmonellaa löytyi 15 elintarvikkeesta, joista useimmat olivat Euroopasta tuotua lihaa. Nestemäisistä elintarvikkeista löydettiin pakkausta pullistavaa käymistä, joka katsotaan mikrobiologiseksi virheeksi.

Tarkempia tietoja vuoden 2019 elintarvikkeiden takaisinvedoista löytyy Ruokaviraston internetsivuilta.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Mika Varjonen, p. 050 386 8416